Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Macron: Náš stát čelí obrození antisemitismu

Ze světa / juml / ČTK / 21. února 2019 16:32
Macron: Náš stát čelí obrození antisemitismu

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Beny Schlewich

Paříž - Série antisemitských incidentů ve Francii nekončí poté, co obyvatelé 14. pařížského obvodu našli dnes ráno na desítce budov antisemitské nápisy a hákové kříže. V úterý se něčeho podobného stali svědky obyvatelé východofrancouzské obce Quatzenheim, kde někdo pomaloval desítky hrobů na židovském hřbitově. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je antisemitismus v zemi na vzestupu.

Na domech v pařížské čtvrti Plaisance se objevily vedle hákových křížů nápisy jako "špinavý žid", "ven" či "smrt židům". Provozní v jedné místní hospodě agentuře AFP řekl, že "tagy" ještě předchozího večera na domech nebyly. Policie následně vyslechla lidi ze sousedství a radnice do případu zapojila státní zastupitelství.

O vzestupu antisemitismu ve Francii hovořil prezident Macron ve středu na výročním setkání společnosti CRIF, tedy zastřešující organizace zastupující židovská sdružení v zemi. "V několika posledních letech - a situace se ještě zhoršila v posledních týdnech - čelí náš stát obrození antisemitismu, jaké jsme bezpochyby za dobu od druhé světové války nepoznali," řekl Macron.

Francouzské úřady loni zaznamenaly 541 antisemitských incidentů, což je o 75 procent více, než v roce předchozím. V posledních týdnech problém připomenul kromě událostí v Quatzenheimu také incident na jedné z demonstrací tzv. žlutých vest. Konzervativní filozof a syn polských přistěhovalců Alain Finkielkraut se při ní stal terčem antisemitských urážek. Nedávno se také objevil hákový kříž na podobizně význačné francouzské a evropské političky Simone Veilové na pařížské poštovní schránce.

Macron ve středu představil několikabodový plán boje proti "nenávisti" vůči židům. Francie má například přijmout novou definici antisemitismu, která pod tento fenomén zahrnuje také "antisionismus". Prezident představil také návrh zákona na boj proti nenávistným projevům na internetu a požádal ministerstvo vnitra o rozpuštění určitých organizací, které údajně přiživují nenávist a vyzývají k násilí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)