Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradecký krajský soud rozhodl 8 z 29 žalob čínských křesťanů, 7 zamítl

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. března 2019 12:51
Hradecký krajský soud rozhodl 8 z 29 žalob čínských křesťanů, 7 zamítl

Ilustrační foto

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dosud rozhodl osm z 29 žalob čínských křesťanů na české ministerstvo vnitra kvůli neudělení mezinárodní právní ochrany. První žaloby obdržel loni 8. března. Všechny rozhodnuté žaloby jsou u pardubické pobočky krajského soudu. V jednom případě byla žaloba úspěšná. ČTK to dnes řekl mluvčí soudu Jan Kulhánek. Číňané chtějí získat v ČR azyl, tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře.

„Sedm žalob bylo zamítnuto, jedné bylo vyhověno, to znamená, že bylo zrušeno rozhodnutí ministerstva o neudělení azylu a věc byla vrácena ministerstvu k dalšímu řízení. Všechny rozhodnuté žaloby jsou na pobočce krajského soudu v Pardubicích,“ řekl Kulhánek. Z 29 žalob bylo 18 podaných na pracoviště v Hradci Králové a 11 na pobočku v Pardubicích.

Server iRozhlas.cz o víkendu uvedl, že žaloba, která uspěla u pardubické pobočky krajského soudu, je v ČR druhou úspěšnou žalobou proti rozhodnutí ministerstva; loni dal jiné čínské křesťance za pravdu soud v Ostravě.

Čínská křesťanka, která je v rozsudku pardubického soudu označovaná iniciálami Y. W., přicestovala do Česka na jaře 2016 spolu s přibližně osmdesáti příslušníky čínské podzemní církve. V Česku uprchlíci požádali o azyl, ministerstvo vnitra ho udělilo ale jen osmi z nich. Sedm desítek neúspěšných žadatelů následně podalo na ministerstvo žalobu.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)