Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež je na třídenní návštěvě Rumunska. Ze země odešly miliony obyvatel

Ze světa / kir / ČTK / 1. června 2019 18:13
Papež je na třídenní návštěvě Rumunska. Ze země odešly miliony obyvatel

Papež František
Autor: Flickr.com, / Mazur/catholicnews.org.uk

Bukurešť -

Papež František se po necelých čtyřech týdnech, po návštěvě Bulharska a Severní Makedonie, vrací na Balkán. Tentokrát tráví tři dny v Rumunsku. Vzhledem k tamní politicky citlivé situaci jsou s určitým napětím očekávána jeho setkání s nejvyššími státními činiteli a případná vyjádření k dění v zemi. Návštěva Rumunska, která potrvá do neděle, je už třicátou zahraniční cestou Františka, přičemž čtvrtou v oblasti Balkánu. Před ním do Rumunska zavítal jediný papež, v květnu před dvaceti lety Jan Pavel II.

Sociálnědemokratická vláda je v současné době vystavena silné kritice kvůli snahám získat kontrolu nad justicí. Vládnoucí strana nevoli veřejnosti pocítila neúspěchem ve volbách do Evropského parlamentu. Další ranou pro ni bylo uvěznění jejího mocného vůdce Livia Dragney, odsouzeného za korupci a zneužití pravomocí.


Neopouštějte svoji zemi

Papež František v pátek po zahájení své třídenní návštěvy Rumunska vyzdvihl pokrok, který země učinila za 30 let po pádu komunistického režimu. Zároveň vyzval Rumuny, aby společnou prací dokončili reformy a posílili instituce tak, aby lidé ze země přestali odcházet do zahraničí. Podle statistik odešlo po vstupu do Evropské unie v roce 2007 ze země 3,4 milionu Rumunů, což představuje 17 procent populace. Hlavními důvody bývá označována snaha najít práci a zajistit si lepší podmínky k životu.

Po příletu uvítal nejvyššího představitele katolické církve na bukurešťském letišti prezident Klaus Iohannis spolu s věřícími a církevními hodnostáři. Hlavu státu doprovázela manželka Carmen Iohannisová, která je katolička. Sám Iohannis je luterán, zatímco přes 80 procent rumunského obyvatelstva je pravoslavných.

Odpoledne se papež setkal s patriarchou Danielem a poté i se synodem rumunské pravoslavné církve. Při této příležitosti vyzval ke společnému postupu proti umělému vyvolávání strachu a izolování se. Připomněl také mučedníky z řad všech křesťanských církví za vlády komunistických režimů. "Víra, za niž položili životy, je společným dědictvím a nabádá dnešní křesťany k bratrství," prohlásil papež.

 

V  Sedmihradsku papež vyzval etnické Maďary a Rumuny ke smíru

V sobotu František zavítal  na známé poutní místo Šumuleu Ciuc v Sedmihradsku, kde vyzval Rumuny a etnické Maďary, aby se oprostili od své složité minulosti. V regionu žije početná maďarská menšina. Papežovu návštěvu však dnes zkomplikovalo špatné počasí a místo vrtulníku musel kvuli bouři přijet na místo v horách autem.

Transylvánie, zvaná také Sedmihradsko, patřila do konce první světové války Rakousko-Uhersku, k Rumunsku region přičlenila Trianonská smlouva z roku 1920. V oblasti dodnes žije početná katolická maďarská menšina, jejíž soužití s většinovými Rumuny nebylo vždy bezproblémové. Maďaři tvoří šest procent rumunské populace a jsou tak největší menšinou v zemi.

Bohoslužby se podle Reuters zúčastnilo přes nepřízeň počasí asi 80.000 lidí. Mnoho návštěvníků přijelo právě z Maďarska, mezi nimi i prezident země János Áder. Papež kázání přednesl v italštině, překládáno bylo do rumunštiny i maďarštiny.

 

Nedělní blahořečení

Vrcholným bodem návštěvy Františka má být v neděli blahořečení sedmi řeckokatolických biskupů mučedníků z dob vlády komunistického režimu, které se uskuteční v Blaji. Na liturgii konané v tomto městě při této příležitosti je podle médií očekávána účast až 100.000 věřících.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)