Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyslanci z 22 zemí vyzvali Čínu, aby přestala utlačovat Ujgury

Ze světa / vlu / ČTK / 11. července 2019 18:20
Vyslanci z 22 zemí vyzvali Čínu, aby přestala utlačovat Ujgury

Ilustrační foto: muslimská menšina činských Ujgurů
Autor: Profimedia

Peking - Vyslanci při OSN z 22 zemí světa vyzvali ve středu ve společném dopise Čínu, aby přestala zadržovat příslušníky menšinového muslimského etnika Ujgurů v internačních táborech. Peking dnes iniciativu důrazně odsoudil a uvedl, že zmíněná opatření jsou nutná k zachování bezpečnosti země. Signatářské státy obvinil z narušování suverenity Číny.

Dopis, který podepsali mimo jiné vyslanci Británie, Francie, Německa či Japonska, byl zaslán vysoké komisařce OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Signatáři v něm odsuzují zacházení s Ujgury a dalšími menšinami v západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a vyzývají, aby byla Ujgurům znovu umožněna svoboda pohybu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na dnešní tiskové konferenci dopis kritizoval s tím, že „ignoruje fakta a útočí na Čínu nepodloženými obviněními“.

Čínský diplomat Ťiang Tuan v Radě OSN pro lidská práva dnes prohlásil, že zacházení čínských úřadů s menšinami ve „šťastném a bezpečném“ Ujgurském autonomním regionu by se mohlo modelovým příkladem pro další země, navzdory západní kritice.

Muslimští Ujguři si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Sin-ťiangem čas od času zmítají nepokoje, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán. Za poslední roky si násilí vyžádalo stovky obětí.

Organizace pro lidská práva obviňují čínské úřady, že v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zřídily ve jménu boje proti islamismu množství internačních táborů, v nichž drží více než milion Ujgurů. Muslimové jsou podle ochránců lidských práv do těchto táborů posíláni za takové prohřešky, jako je užívání menšinového jazyka, pravidelné modlitby, sledování zahraničních internetových stránek nebo za telefonování s příbuznými v zahraničí.

Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujguři podstupují politickou převýchovu. V táborech se podle úřadů vyučuje mandarínská čínština, čínské dějiny a zákony. Lidé, kteří těmito tábory prošli, tvrdí, že v nich byli rovněž nuceni odsoudit islám a slíbit věrnost čínské komunistické straně.

Kromě vyslanců Británie, Francie, Německa a Japonska dopis podepsaly také Austrálie, Rakousko, Belgie, Kanada, Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Irsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)