Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Knižní fond znojemských dominikánů převzala brněnská knihovna

Kultura / vlu / ČTK / 12. července 2019 16:00
Knižní fond znojemských dominikánů převzala brněnská knihovna

Řád bratří kazatelů
Autor: OP.cz

Brno - Klášterní knihovna znojemských dominikánů se podruhé přestěhovala do Brna. Zatímco poprvé, v 50. letech minulého století, to bylo vynuceno represí komunistické totalitní moci vůči řeholníkům, nyní fond převzala do odborné péče Moravská zemská knihovna po dohodě s dominikány. K cenným svazkům budou mít v Brně lepší přístup badatelé, knihy zůstanou ale ve vlastnictví řádu.

Dominikánský fond čítá 6000 svazků. Řád knihy shromažďoval a využíval až do začátku 50. let, kdy je převzala tehdejší Univerzitní knihovna v Brně, dnešní Moravská zemská knihovna, stejně jako fondy dalších zrušených klášterů.

I přes rychlé a dramatické stěhování se podařilo zachovat jádro klášterní knihovny pohromadě. Proto ji mohli dominikáni v roce 2004 znovu umístit ve Znojmě. V klášteře ale v následujících letech ubylo řeholníků a loni se řád obrátil na Moravskou zemskou knihovnu s dotazem, zda by o fond opět nezačala pečovat a neuložila jej v Brně. Dnes přijela do rekonstruované budovy knihovny v Kounicově ulici v Brně poslední část fondu.

Mezi cennými svazky je 60 prvotisků, včetně latinsky psaného spisu Tomáše Akvinského Super quatro libro Sententiarum s původní gotickou vazbou, dřevěnými deskami s hovězinou a vykrajovanými ornamenty, vytištěného v Benátkách. K deskám knihy byl připevněn řetěz, díky kterému ji nikdo nemohl ukrást ze čtecího pultu. „Nenechavé ruce byly vždy a všude,“ řekla ČTK vedoucí oddělení rukopisů a starých tisků Jindra Pavelková.

Zbytek fondu tvoří staré tisky ze 16. až 18. století původem z německých zemí, ale i Španělska, Itálie a Francie. Nechybí ani tisky z Čech. Převažují knihy teologické, kanonické, bible a knihy kázání, zastoupeny jsou i historické, právnické, lékařské nebo astronomické a alchymické spisy.

Vzácná je středověká rukopisná bible z Francie ze 13. století. Kvůli malým rozměrům 15 krát devět centimetrů je psána velmi drobným, francouzským perličkovým písmem. Při čtení se používala lupa, uvedla Pavelková.

Na vazbách knih lze ilustrovat i hospodářský vývoj kláštera. Z počátku 18. století, kdy se klášteru vedlo dobře, pocházejí nové kožené vazby se zlacenými knižními značkami s motivem psa s hořící pochodní v tlamě. Motiv odkazuje ke slovní hříčce „domini canes“, tedy psi Páně.

Knihovna už letos převzala do své správy fond brněnského kláštera sester svaté Voršily. Tvoří jej 4200 svazků převážně z 19. a první poloviny 20. století, ale některé jsou výrazně starší. Do knihovny se fond dostal s ohledem na badatelskou dostupnost a bezpečné uložení. Odborníci jej nyní katalogizují. V knihovně je také množství dalších rukopisů a starých tisků z někdejších šlechtických i klášterních biblioték.

Klášter dominikánů ve Znojmě patří k původně gotickým stavbám datovaným do 13. století. Vznikl paralelně se stavbou přilehlého kostela Nalezení Svatého Kříže. Později vyhořel, knižní fond tak dominikáni budovali znovu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)