Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čína odsoudila pastora Wang I na 9 let do vězení

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 31. prosince 2019 16:51
Čína odsoudila pastora Wang I na 9 let do vězení

Pastor Wang I s jeho ženou
Autor: Radio Free Asia

Čcheng-tu (Čína) - V čínském jihozápadním městě Čcheng-tu včera odsoudil lidový soud do vězení pastora státem nepovolené protestantské církve. Agentura Nová Čína oznámila, že pastor Wang I byl odsouzen k devítiletému žaláři. Součástí rozsudku nad Wangem je také odebrání politických práv na tři roky a konfiskace jeho osobního majetku v hodnotě odpovídající 163.000 korunám. Pastor všechna obvinění odmítá.

Wang byl mezi několika představiteli a členy církve známé pod anglickým názvem Early Rain Covenant Church, kteří byli zatčeni před rokem. Svoboda vyznání je v Číně sice dána ústavou, ale v praxi podléhají náboženská hnutí státní kontrole. Čínští křesťané – jichž je odhadem 60 milionů – jsou tak rozděleni na oficiální církev, která je podřízena komunistické straně, a na podzemní církve. Protestanské církve mohou oficiálně působit pouze pokud spadají pod čínské státní Vlastenecké hnutí trojí samostatnosti (Three-Self Patriotic Movement). Toto hnutí například v září letošního roku nařídilo nahradit veřejná zobrazení desatera citáty čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Minulý rok po Wangově uvěznění Early Rain Covenant Church zveřejnila prohlášení, které pastor připravil pro případ jeho zatčení. V textu nazvaném „Mé prohlášení neposlušnosti z víry“ mimo jiné napsal: „Pevně věřím, že mě Kristus povolal, abych tuto neposlušnost z víry provedl životem služby, za tohoto režimu, který je proti evangeliu a pronásleduje církev.“ Wang také v textu zdůrazňuje, že je přesvědčen o důležitosti oddělení církve a státu: „Pevně věřím, že Bible nedává žádnému úřadu jakékoliv vlády pravomoc řídit církev ani zasahovat do víry křesťanů.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)