Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Halacha zakazuje o šabatu elektroniku, přesto na internetu slaví bohoslužby i židovské komunity

Domácí zpravodajství / kir / ZTIS / 28. března 2020 23:49
Halacha zakazuje o šabatu elektroniku, přesto na internetu slaví bohoslužby i židovské komunity

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Praha - Koronavirus citelně zasahuje do všech oblastí života, včetně náboženských zvyklostí. Z hlediska ortodoxní halachy zůstává aktivní používání elektrických zařízení během Šabatu nepřípustné a výjimky platí jen v ohrožení života. Přesto progresivní židovská společenství přecházejí masivně na internetové sdílení (nejen) šabatových bohoslužeb. Česká komunita „Ec chajim“ tento pátek podruhé přenášela bohoslužbu k uvítání Šabatu.

Podle rabínského studenta Davida Maxy, který bohoslužby vedl, se minulý pátek večer připojilo 57-60 domácností. „Byla to vlastně společná virtuální šabatová večeře. Viděli jsme se navzájem – pokud jsme chtěli – říkali si, co máme na stolech, lidé v domácnostech zpívali,“ vypráví David Maxa pro Ztis.cz. „Je zajímavé, že se k nám připojili i lidé, kteří normálně do synagogy nechodí, pro některé to bylo dokonce poprvé, co se zúčastnili oslavy Šabatu.“ Programy, užívané původně k videokonferencím a skupinovým chatům teď volí řada reformních, rekonstruktivních i konzervativních komunit po celé planetě; jako minjan (minimální počet osob pro konání bohoslužby) se počítá deset nábožensky dospělých osob, zapojených přes elektronická zařízení.

„Důvodem, proč jsme se rozhodli toto udělat a proč budeme pokračovat, je podpora lidí v tom, aby zůstávali doma,“ vysvětluje Maxa. „Teď je potřeba se izolovat, abychom chránili sebe i druhé lidi. Zároveň si uvědomujeme, jak velkou roli hraje v židovství komunita, jak moc chybí, když člověk nemůže s komunitou být, setkávat se.“

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)