Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kontemplativní sestry z Grandchamp napsaly texty k ekumenickému týdnu modliteb

Ze světa / vlu / KAP/KNA/Ravat / 6. července 2020 17:20
Kontemplativní sestry z Grandchamp napsaly texty k ekumenickému týdnu modliteb

Ekumenická komunita ve švýcarském Grandchamp
Autor: https://www.grandchamp.org/

Grandchamp (Švýcarsko) - Materiály pro Týden modliteb za jednotu křesťanů, který se bude konat ve dnech 18. – 25. ledna 2021, připravily členky ekumenické komunity ve švýcarském Grandchamp. Motto týdne je inspirováno pasáží z Janova evangelia: „Zůstaňte v mé lásce a ponesete hojné ovoce“ (srov. J 15, 5–9).

Texty by měly pomoci k modlitbě, která přináší plody smíření a solidarity. Počátky kontemplativní komunity sahají do 30. let 20. století, kdy skupina žen z reformované církve frankofonní části Švýcarska znovuobjevila význam ticha při naslouchání Božímu slovu s odkazem na Krista, který se často modlil o samotě. Postupem času našly svůj domov v Grandchamp, v malé vesničce poblíž Neuchâtelského jezera. Pro formování spirituality rodící se komunity bylo důležité setkání s francouzským knězem Paulem Couturierem (1881–1953), průkopníkem Týdne modlteb za jednotu křesťanů, a s Rogerem Schützem (známým jako Bratr Roger, 1915–2005), zakladatelem a dlouholetým převorem ekumenické komunity v Taizé.

Samo společenství v Grandchamp se ve třicátých letech minulého století zrodilo z bolestné zkušenosti rozdělení křesťanů. Jako cíl si proto stanovilo přiblížení k druhému tím, že se přiblížím Bohu.

Týden modliteb za jednotu křesťanů se celosvětově koná ve dvou termínech – od 18. do 25. ledna na severní polokouli, a mezi Nanebevstoupením Páně a Letnicemi v jižních zemích světa. Podklady k budoucímu ročníku jsou dostupné v několika jazycích na webu Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Články o komunitě v Grandchamp publikované v magazinu Christnet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)