Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež poprvé od začátku pandemie opustil Řím, v Assisi podepsal encykliku Fratelli Tutti

Ze světa / kir / ČTK, cirkev.cz / 3. října 2020 22:04
Papež poprvé od začátku pandemie opustil Řím, v Assisi podepsal encykliku Fratelli Tutti

Bazilika sv. Františka v Assisi
Autor: wikipedia.org

Assisi (Itálie) - Papež František dnes poprvé od doby, kdy Itálie začala zavádět opatření proti šíření koronaviru, opustil Řím. Vydal se do středoitalského regionu Umbrie, kde ve městě Assisi, v kryptě, kde je pohřben svatý František, podepsal svou poslední encykliku. Ta se nazývá Fratelli Tutti (Bratři všichni) a bude zveřejněna v neděli. Zabývá se solidaritou mezi lidmi ve světě po pandemii. 

Jaké jsou velké ideály, ale také hmatatelné způsoby pokroku pro ty, kteří chtějí budovat spravedlivější a bratrský svět v jejich běžných vztazích, ve společenském životě, politice a institucích? To je hlavní otázka, na kterou má encyklika „Fratelli tutti“ podle serveru cirkev.cz odpovědět.

Název encykliky vyvolal kritiku, zejména v anglicky hovořícím světě, kde doslovný překlad oslovení nezahrnuje ženy. V italštině může množné číslo "fratelli" znamenat i sourozence, tedy bratry i sestry. František při generálních audiencích a nedělních požehnáních vždy používá spojení "bratři a sestry".

Vatikán uvedl, že název pochází ze spisů svatého Františka. "Formulace názvu ženy v žádném případě neopomíjí," konstatoval Andrea Tornielli, který na publikace Vatikánu dohlíží.

Encyklika je nejautoritativnější dokument, jaký může papež vydat. Vzhledem k obsahu se ta poslední zařadí mezi encykliky sociální. Text je rozdělen do osmi kapitol.

Nynější papež po svém zvolení v roce 2013 převzal po svatém Františku z Assisi jméno. Zakladatel františkánského řádu je patronem chudých, zvířat a přírody.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)