Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Alexandr Navalnyj oslavil pravoslavné Velikonoce po dvaceti dnech hladovky

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 6. května 2021 11:17
Alexandr Navalnyj oslavil pravoslavné Velikonoce po dvaceti dnech hladovky

Alexej Navalnyj na nástěnné malbě v Petrohradu. Později byla úřady přemalována
Autor: www.facebook.com/soboll.ru/

Moskva - Alexej Anatoljevič Navalnyj (44) ruský právník a politický opoziční aktivista, který byl v únoru odsouzen moskevským soudem ke 3,5 letům odnětí svobody, je ve věznění v trestní kolonii na severu od Moskvy. Od trestu mu byla odečtena doba, kterou strávil v domácím vězení a v kolonii tak bude dva roky a osm měsíců. V dubnu držel 20 dní protestní hladovku, až musel být převezen do vězeňské nemocnice a hrozilo mu selhání ledvin. Navalnyj ukončil hladovku 22. dubna na radu svých přátel.

V neděli, kdy pravoslavní věřící po celém světě oslavili Velikonoce, napsal Navalnyj na svém facebookovém profilu: “Kristus byl vzkříšen! Život a láska zvítězily. Přeji krásné svátky a blahopřeji všem věřícím (tím jsem i dnes já), i nevěřícím (tím jsem byl), i militantním ateistům (kterým jsem byl také),“ a dodal, že letos čekal na Velikonoce dlouho. Připomněl, že letošní Velký post, který pravoslavní drží padesát dní, byl pro něj obzvlášť obtížný. „Bohužel jsem nemohl jíst celý velikonoční oběd, jsem stálé v první fázi proměny kostlivce v hladového, ale bylo mi dovoleno sníst několik lžic ovesné kaše. Snědl jsem ji s velkou velikonoční chutí. V tento den vím jistě, že vše dobře dopadne,“ dodal odsouzený Navalnyj.

Alexandr Navalnyj oslavil pravoslavné Velikonoce po dvaceti dnech hladovky

Úřady nechaly přemalovat malbu Alexeje Navalneho v Petrohradě. Později se zde objevil nápis "Všechny nepřemalujete!"
Autor: www.facebook.com/soboll.ru/

Otrava novičokem

Navalného život byl ohrožen i v minulém roce. Dne 20. srpna muselo kvůli jeho zdravotnímu stavu nouzově přistát letadlo, kterým cestoval z Tomsku do Moskvy. Podle své mluvčí Kiry Jarmyšové byl otráven; byl v bezvědomí a byl převezen na jednotku intenzivní péče v Omsku. Tam mu lékaři zachránili život rychlým podáním atropinu, když měli být od jednoho z policistů informováni o možném otrávení a odpovídal tomu i Navalného klinický obraz. Později však vedoucí lékař nemocnice, zároveň zastupitel vládnoucí strany Jednotné Rusko, prohlásil, že žádné chemické látky způsobující otravu nalezeny nebyly.

O dva dny později byl převezen do nemocnici Charité v Německu. V berlínské nemocnici Navalného navštívila německá kancléřka Angela Merkelová. V záři 2020 byl propuštěn z nemocnice. Nález látky typu novičok v Navalného krvi a moči potvrdila v říjnu 2020 také Organizace pro zákaz chemických zbraní. Ruské úřady ve věci odmítají zahájit vyšetřování.

V únoru pak náhle zemřel vedoucí lékař omské nemocnice Sergej Maksimišin, který měl na starosti léčbu Navalného. Příčina úmrtí nebyla zveřejněna. Podle opozičníka Leonida Volkova věděl Maksimišin o stavu Navalného víc než kdokoliv jiný.

17. ledna letošního roku se Navalnyj vrátil z Berlína do Moskvy, kde ho na letišti Vnukovo očekávaly stovky jeho příznivců. Policie řadu z nich zatkla. Letadlo s Navalným bylo na poslední chvíli přesměrováno na letiště Šeremeťjěvo, kde byl vzápětí zatčen během pasové kontroly. Jeho zatčení vyvolalo masové protesty po celém Rusku.

Fond boje proti korupci

NAvalnyj v roce 2011 založil Fond boje s korupcí což je ruská nezisková organizace, jejímž cílem je odhalování korupce mezi vysoce postavenými vládními činiteli v Rusku. Tato organizace mimo jiné upozornila na monstrózní palác, který údajně patří Vladimíru Putinovi.

Na jaře letošního roku začaly ruské úřady stupňovat na Fond tlak. V řadě ruských měst proběhla vlna razií a zatýkání jejích příznivců. Koncem dubna pak byla organizace prohlášena za extremistickou.  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)