Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italská galerie Uffizi ve Florencii otevřela stálou expozici ruských ikon

Ze světa / kir / ČTK / 5. ledna 2022 9:29
Italská galerie Uffizi ve Florencii otevřela stálou expozici ruských ikon

Ilustrační foto: ikona „Narození Krista“ od Andreje Rubleva z roku 1405
Autor: Wikipedia.org

Florencie - Italská galerie Uffizi, která je ve světě známá svou sbírkou italského renesančního a barokního umění, otevřela novou stálou expozici ruských ikon. Podle muzea je tato sbírka ruských náboženských obrazů nejstarší mimo území Ruska a Běloruska, informoval místní tisk. Jádro sbírky tvoří obrazy, které do Florencie přivezl toskánský velkovévoda a pozdější římský císař František Štěpán Lotrinský, manžel české a uherské královny Marie Terezie.

Galerie Uffizi má ve sbírce 78 ruských ikon, které většinou pochází z 15. až 17. století. Ruské náboženské obrazy začali sbírat již vládci Florencie z rodu Medicejských. Největší počet ikon ale do Florencie přivezl František Štěpán Lotrinský, který se stal v roce 1737 toskánským velkovévodou. Obrazy pochází z dílen v Moskvě a ve středním Rusku.

"Florentská sbírka je ve srovnání s ostatními výjimečná tím, že ji tvoří převážně exempláře malé a střední velikosti určené pro vystavení v soukromých prostorách nebo pro cestovní účely," uvedl ředitel florentské galerie Eike Schmidt. Podle kurátorky Daniely Parientiové výstava poukazuje na rozsáhlý sběratelský záběr Medicejských a dalších rodů, které vládly Florencii.

Ruské ikony byly několik desítek let vystaveny v hlavním sídle galerie Uffizi, v roce 1796 ale byly přesunuty do soukromé rezidence. Novou expozici tvoří čtyři místnosti v paláci Pitti, který sloužil jako rezidence toskánských velkovévodů. Palác hostí řadu dalších muzejních expozicí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)