Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česko si připomíná sebeupálení Jana Palacha. ČT odvysílá requiem

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, iRozhlas.cz, red. / 16. ledna 2022 12:45
Česko si připomíná sebeupálení Jana Palacha. ČT odvysílá requiem

Ilustrační foto: vzpomínka na Jana Palacha
Autor: Jan Kirschner / Christnet

Praha, Všetaty - V neděli 16. ledna si připomínáme 53. výročí upálení studenta Jana Palacha. Palach chtěl svým činem vyburcovat Čechoslováky k odporu proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy a normalizaci. Těžce popálený mladík zemřel 19. ledna 1969.

K jeho památníku u Národního muzea na pražském Václavském náměstí položil věnce předseda Senátu Miloš  Vystrčil spolu se senátorem Jiřím Drahošem (za STAN) a dalšími politiky. Událost zde připomíná  kříž v chodníku. Palachovu památku uctili také před druhou budovou muzea, někdejšího Federálního shromáždění. Tam byla předloni odhalena plastika Plamen. Květiny dnes k památníku před historickou budovou muzea nechal poslat také premiér Petr Fiala (ODS) a během dopoledne tam přicházela zapálit svíčku i veřejnost.

Předseda senátu: Nepřítomnost komunistů v parlamentu nesmí společnost ukolébat

Vystrčil dnes uvedl, že Palach se rozhodl vykonat čin, kterým chtěl probudit svědomí českého národa. "A tam vedle je kříž, který leží a je na nás, jestli se bude víc propadat nebo jestli se vztyčí. To znamená, je potřeba si uvědomit, že hájit svobodu a nezávislost je velmi důležité, Jan Palach nás na to upozornil," řekl médiím.

Pro dnešní mladé lidi podle šéfa Senátu může být Palach příkladem v tom, aby sledovali, zda nedochází k potlačování svobod. "Pokud dnes studenti budou také na stráži a budou si dávat pozor, jestli (...) nedochází k potlačování svobody tisku a jiných svobod, tak je to dobře. Právě oni mají často sílu na to upozornit. A Jan Palach, v tomto smyslu, pro ně může být příkladem. To neznamená, že by museli dělat stejné činy jako on. Ale je potřeba si uvědomit, že často to byli studenti, (...) kteří první zvedli ten prapor za svobodu," řekl Vystrčil. Uvedl také, že současná nepřítomnost komunistické strany v Poslanecké sněmovně by neměla společnost ukolébat. "Měli bychom se o demokracii a svobodu starat. A já doufám, že to dokážeme," dodal politik.

Česko si připomíná sebeupálení Jana Palacha. ČT odvysílá requiem

Památník Jana Palacha ve Všetatech
Autor: Martin Pithart

Odpoledne před Národním muzeem uctí Palachovu památku také zástupci Sněmovny, včetně její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Vyburcovat k odporu

Inspirací tehdy dvacetiletému studentovi mohli být vietnamští buddhisté, kteří několik let předtím udělali něco obdobného. „Myslím si, že Palach uvažoval podobně, byť v naprosto jiném kontextu a jiné politické situaci – byla zakázaná cenzura a on říkal, že vzplanou další živé pochodně v té údajné skupině, kterou si ve skutečnosti vymyslel, tak aby zesílil tlak,“ připomínal podle serveru iRozhlas.cz historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

V roce 2013 vznikla třídílná filmová série Hořící keř, která je inspirovaná právě osudem a činem Jana Palacha. Režie se ujala Agnieszka Hollandová. Těší se několika ocenění – v tuzemsku získal 11 Českých lvů, drama získalo také hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v čínském Hongkongu.

Několik posledních měsíců Palachova života sleduje také životopisný film Jan Palach z roku 2018 v režii Roberta Sedláčka. Česká televize pak v pondělí večer odvysílá na ČT Art dokumentární pořad o Janu Palachovi, po kterém bude následovat záznam koncertu requiem Bohdana a Jany Mikoláškových z Památníku Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku, který byl vybudován v jeho rodném domě.

Po smrti Jana Palacha složil Bohdan Mikolášek píseň Ticho, která odrážela pocity a nálady lidí v druhé polovině ledna roku 1969. Píseň Ticho byla velmi brzy zakázána a nesměla se hrát. Společně se svou manželkou Janou, evangelickou farářkou, vytvořil koncertní pořad ve struktuře liturgické mše věnovaný památce Jana Palacha vycházející z písně Ticho a dalších skladeb.

V úterý večer pak Česká televize odvysílá film Jan Palach  scenáristky Evy Kantůrkové a režiséra Roberta Sedláčka, který se soustřeďuje na méně známou část Palachova života před lednem 1969.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)