Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kyperská pravoslavná církev dočasně zbaví služby kněze, kteří se odmítají naočkovat

Ze světa / kir / ČTK / 1. února 2022 22:00
Kyperská pravoslavná církev dočasně zbaví služby kněze, kteří se odmítají naočkovat

ilustrační foto
Autor: pixbay.com

Nikósie - Kyperský pravoslavný arcibiskup Chrysostomos II. oznámil, že dočasně zbaví služby kněze, kteří se odmítají nechat naočkovat proti covidu-19 nebo vystupují proti očkování. Informovala o tom agentura AFP. Opatření by se mohlo dotknout až deseti procent pravoslavných kněží na ostrově. Odmítavý postoj mezi pravoslavnými církevními hodnostáři řeší i sousední Řecko.

Podle arcibiskupa není naočkováno 27 ze 123 pravoslavných kněží na Kypru. Část z nich však pro to má zdravotní důvody. Od úterý tak suspendace hrozí nejméně 12 kněžím. Opatření bude trvat tři měsíce a hlava kyperské pravoslavné církve ho bude moci obnovit, pokud se mezitím kněží nenechají naočkovat. Kněžím, kteří se nepodvolí, hrozí i zbavení církevní hodnosti.

Podle arcibiskupa kněží, kteří se odmítají naočkovat, jednají ze "sobeckých důvodů" a mají špatný vliv na věřící. Dodal, že je bezprecedentní, aby kněží neposlouchali svého biskupa.

Nevoli vůči očkování mezi svými funkcionáři řeší i další pravoslavné církve ve Středomoří. Velmi nízkou proočkovanost vykazují mnišské komunity na posvátné hoře Athos v Řecku, informovala agentura AFP. "Jen 30 procent z 1700 mnichů na hoře Athos má dokončené očkování," uvedl zástupce civilní správy mnišského areálu, podle kterého od začátku epidemie zemřelo v souvislosti s covidem-19 nejméně 40 mnichů. V řecké populaci je přitom proočkovanost více než dvojnásobná a dosahuje 68 procent.

Řecká pravoslavná církev však očkování proti covidu-19 veřejně podpořila a mobilním očkovacím týmům poskytla prostranství před kostely. Někteří řečtí pravoslavní biskupové rovněž pohrozili suspendací kněžím, kteří se odmítají nechat naočkovat. Řecká pravoslavná církev naopak silně kritizovala pandemická opatření, jež omezovala konání bohoslužeb a dalších náboženských ceremonií.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)