Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Liverpoolu se setkali katoličtí a anglikánští biskupové k ekumenickým rozhovorům

Ze světa / vap / The Tablet / 8. února 2022 12:52
V Liverpoolu se setkali katoličtí a anglikánští biskupové k ekumenickým rozhovorům

Kardinál Nichols a arcibiskup Welby před památníkem biskupů Worlocka a Shepparda v Liverpoolu
Autor: www.cbcew.org.uk/ / Mazur

Liverpool - V anglickém městě Liverpoolu se začátkem února setkali katoličtí a anglikánští biskupové ke dvoudenním ekumenickým rozhovorům. Jednalo se o první společné setkání členů katolické biskupské konference a sboru biskupů anglikánské církve od ledna 2019, kdy se sešli v Leicesteru. Akce začala poledními modlitbami v Metropolitní katedrále Krista Krále – liverpoolské katolické katedrále, a následovala půl míle dlouhá „bratrská pouť“ po Hope Street k anglikánské katedrále na Hoře sv. Jakuba, informuje časopis The Tablet.

Tyto dvě katedrály stojí na obou koncích Hope Street, slavné ulice v Liverpoolu s řadou kulturních institucí. Na místě se nachází také památník biskupů Shepparda a Worlocka, který připomíná přátelství arcibiskupa Dereka Worlocka z Liverpoolu s biskupem Davidem Sheppardem, jeho anglikánským protějškem.

V Liverpoolu se setkali katoličtí a anglikánští biskupové k ekumenickým rozhovorům

Katolická katedrála v Liverpoolu
Autor: Wikipedia.org / Diliff / Creative Commons

Kardinál Vincent Nichols, římskokatolický  arcibiskup westminsterský, primas Anglie a Walesu, se připojil ke katolickým a anglikánským biskupům. Mezi účastníky rozhovorů o ekumenismu a křesťanské jednotě byli také anglikánský arcibiskup z Canterbury Justin Welby a katolický arcibiskup z Liverpoolu Malcolm McMahon. Oba arcibiskupové mají významné vazby na Liverpool. Arcibiskup Welby je bývalým děkanem liverpoolské katedrály, zatímco kardinál Nichols se narodil a vystudoval v Liverpoolu a čtrnáct let sloužil jako kněz v této arcidiecézi.

Kardinál Nichols a arcibiskup Welby se společně nechali vyfotografovat vedle památníku, který tvoří sochy biskupů Worlocka a Shepparda, stojící proti sobě.

Worlock a Sheppard se poprvé setkali v 60. letech, když pracovali ve farnostech ve východním Londýně. Worlock se intenzivně angažoval jako sekretář na druhém vatikánském koncilu a byl prvním anglickým „pokoncilním“ biskupem, když byl v roce 1965 jmenován do diecéze Portsmouth; Sheppard byl jediným vysvěceným knězem, který reprezentoval Anglii v kriketu, ještě i v době, kdy byl v roce 1975 jmenován biskupem Liverpoolu.

V Liverpoolu se setkali katoličtí a anglikánští biskupové k ekumenickým rozhovorům

Anglikánská katedrála v Liverpoolu
Autor: Wikipedia.org / calflier001 / Creative Commons

Oba biskupové se stali nerozlučnou dvojicí, kterou liverpoolští láskyplně nazývali Tweedledum a Tweedledee (volně přeloženo jako dvojčata, jednalo se o postavy z  anglické dětské knížky Lewise Carrolla) nebo „Fish and Chips“ a byli považováni za jedny z nejvýznamnějších představitelů ekumenismu v zemi a ve městě, které by jinak mohlo být plné sektářství.

Když papež Jan Pavel II. v roce 1982 navštívil v Liverpoolu anglikánskou katedrálu, postavenou podle návrhu architekta Gilberta Scotta, sklidil ovace, které kardinál Basil Hume popsal jako „nejupřímnější a nejnaléhavější modlitbu za jednotu křesťanů, jakou jsem kdy slyšel“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)