Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Karel III. byl korunován ve Westminsterském opatství. Po kritice změnili slib věrnosti

Ze světa / kir / ČTK / 6. května 2023 21:26
Karel III. byl korunován ve Westminsterském opatství. Po kritice změnili slib věrnosti

Westminster Abbey
Autor: www.westminster-abbey.org

Londýn - Britský král Karel III. byl dnes v londýnském Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Obřadu se účastnilo 2200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků, zástupy lidí korunovaci sledovaly v ulicích britské metropole a další miliony na obrazovkách. Ceremoniál, který Británie zažila naposledy před 70 lety, ale kromě nekončícího provolávání „Bůh ochraňuj krále“ doprovázely i menší protestní akce odpůrců monarchie a zatýkání členů republikánského hnutí.

Okázalý a starobylý obřad vyvrcholil jen několik minut po poledni londýnského času (13:00 SELČ), kdy arcibiskup z Canterbury Justin Welby Karlovi III. na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda. Krátce nato byla korunována i panovníkova manželka, královna Camilla, které arcibiskup na hlavu nasadil korunu královny Marie, upravenou speciálně pro ni.

Korunovaci  zahájil slavnostní průvod, ve kterém královský pár ve státním kočáru zamířil z Buckinghamského paláce přes hlavní třídu The Mall a Trafalgarské náměstí až do vládní čtvrti Whitehall a Westminsterského opatství. Tam král přísahal věrnost bohu a slíbil spravedlivě vládnout lidem v Británii i v zámořských teritoriích, kde je hlavou státu. Mimo zraky veřejnosti byl pomazán posvěceným olejem a pak mu usazeném na dubovém trůnu krále Eduarda z 13. století v rámci investitury byly předány symboly jako meč, žezlo a jablko.

S větší pompou a pohodlím než v londýnských ulicích v lavicích Westminsterského opatství korunovaci přihlíželi světoví státníci, monarchové i celebrity a britští politici či představitelé církve. Přišli například španělský král Felipe VI. s manželkou Letiziou, jordánská královna Ranja, americká zpěvačka Katy Perry či britská herečka Emma Thompsonová. Ceremoniálu se zúčastnila i americká první dáma Jill Bidenová a její ukrajinská kolegyně Olena Zelenská, jejich prezidentští manželé, Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj, přítomni nebyli.

Vedle státníků z více než 200 zemí byli na slavnost pozváni také nositelé Nobelovy ceny, náboženští představitelé, pracovníci komunitních a charitativních organizací i filmové a hudební celebrity. Česko reprezentoval prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Obřadu se zúčastnili i Karlův mladší syn princ Harry a panovníkův bratr princ Andrew, ačkoliv neměli žádnou oficiální roli. Princ Harry ani princ Andrew již nevykonávají žádné královské povinnosti, i když z rozdílných důvodů - Harry se před lety vzdal královských povinností, Andrew se v roce 2020 stáhl ze své oficiální role v návaznosti na obvinění ze sexuálního zneužití nezletilé.

Ceremoniál, který Británie naposledy zažila v roce 1953, i přes jeho tradiční povahu doprovázelo několik modernějších prvků. Poprvé se korunovace účastnili buddhističtí, hinduističtí, židovští či muslimští náboženští představitelé. Britský premiér Rishi Sunak, který je hinduista, po slavnostní přísaze krále předčítal z biblického Listu Kolosanům. Poprvé také vystoupil gospelový sbor, stejný, který vystoupil na svatbě Harryho a Meghan.

Církev změnila před korunovací text slibu věrnosti, který vyvolal vlnu kritiky

Anglikánská církev změnila text slibu věrnosti, který podle předchozí výzvy měli pronést občané na závěr korunovace Karla III. V dubnu vyzval arcibiskup z Canterbury veřejnost, aby při sledování bohoslužby nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. Jednalo se o odklon od tradice, protože v minulosti tuto přísahu skládali dědiční šlechtici.

Jak informoval zpravodajský server CNN, arcibiskup z Canterbury prezentoval snahu zapojit veřejnost do ceremonie jako demokratickou iniciativu. Proti jeho výzvě se ale zvedla vlna kritiky, a proto se nyní arcibiskup rozhodl dát lidem možnost volby - buď odříkat plný slib, anebo jen říci: „Bůh ochraňuj krále Karla.“

Podle  revidovaného textu liturgie pro korunovační obřad arcibiskup pronesl: „Nyní vyzývám ty, kteří chtějí vyjádřit svou podporu, aby tak učinili a na závěr se připojili k modlitbě 'Bůh ochraňuj krále Karla', nebo aby ti, kteří mají tato slova před sebou, je přednesli v plném znění.“

Úplné znění slibu zní: „Přísahám, že budu Vašemu Veličenstvu a vašim dědicům a nástupcům podle zákona zachovávat věrnost. K tomu mi dopomáhej Bůh.“ 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)