Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka předsedal liturgii pro řeholníky a zasvěcené osoby. V ČR jsou jich necelé 2 tisíce

Domácí zpravodajství / kir / apha, red. / 9. února 2022 0:34
Kardinál Duka předsedal liturgii pro řeholníky a zasvěcené osoby. V ČR jsou jich necelé 2 tisíce

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Daniel Tibi / Creative Commons

Praha -

V sobotu 5. února se v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze na Hradčanech uskutečnila bohoslužba pro řeholníky a zasvěcené osoby, které předsedal kardinál Dominik Duka, informují stránky Arcibiskupství pražského.

Při příležitosti Dne zasvěceného života, který připadá na svátek Uvedení Páně do chrámu, zaslal sekretář Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života arcibiskup José Rodriguez Carballa list zasvěceným osobám, v němž mimo jiné píše: „Nalezněme znovu radost z toho, že jsme součástí projektu Lásky, pro který jiní naši bratři a sestry před námi a s námi dali k dispozici svůj život. Kolik nadšení jsme prožili na počátku příběhu našeho povolání, kolik údivu nad tím, že Pán povolává také mne.“ Arcibiskup Carballa dále vybízí všechny ty, kdo zasvětili život Kristu, aby „ve svém nitru pečovali o toto vědomí sounáležitosti, které umdlévá a ztrácí atraktivnost, když vnímání společného „my“ nahrazujeme vlastním egem.“ 

Nejvíce je salesiánů a boromejek

K 1. 1. 2021 žilo podle zdrojů serveru apha.cz v České republice v 93 řeholních domech 626 řeholníků, z toho 480 kněží. Bratrů laiků u nás k uvedenému datu působilo 90, řádový dorost zastupovalo 48 jednotlivců.   Nejvíce u nás bylo salesiánů (120), dále pak premonstrátů (117), jezuitů (46), františkánů (37), dominikánů (34), trapistů (27), benediktinů (21) a křižovníků (20).

Pokud jde o ženské řehole, tak u nás v lednu 2021 působilo ve 137 komunitách 1026 řeholnic; řádový dorost tvořilo 74 sester. Nejrozšířenější ženskou řeholí u nás byly boromejky (120). Sester františkánek by bylo při celkovém součtu více, jsou však u nás rozděleny do několika komunit, z nichž žádná počet boromejek nepřesahuje; největší byla komunita sv. Kříže (93), dále pak Školských sester (43) a sv. Rodiny (41). Sester Cyrilek u nás k uvedenému datu působilo 44, salesiánek 39 a Sester Ježíšových 33.

Pokud jde o kontemplativní instituty, nejpočetnější byla komunita bosých karmelitek (25), trapistek (24) a dominikánek (17).

Počty zasvěcených osob, které nežijí v řádech, nebo tzv. "terciářů" (laické osoby žijící v běžném životě spiritualitu řádů), arcibiskupství neudává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)