Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V moderním kostele v Brně-Lesné mají novou křížovou cestu

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 18. února 2022 15:10
V moderním kostele v Brně-Lesné mají novou křížovou cestu

Detail křížové cesty v Brně-Lesné
Autor: facebook.com/farnost.brno.lesna/

Brno - Nová křížová cesta v oknech chrámu v Brně-Lesné spojuje motivy z posledních chvil Ježíše Krista s osudem intelektuálů, umělců a kněží v době komunistické totality. Hned první zastavení, "Ježíš udán a odsouzen", odkazuje k Milanu Kunderovi. Pozdější slavný literát údajně v roce 1950 jako vysokoškolský student udal člověka, jenž kvůli tomu skončil ve vězení. Kundera informaci popřel jako lživou. Další zastavení připomínají osudy básníků Ivana Blatného a Jana Zahradníčka nebo kněží perzekvovaných komunisty.

Křížová cesta je umístěná v oknech chrámu, má podobu výrazně barevných skleněných tavenic, kde stylizovanou postavu Krista doplňují další motivy, jména a citáty konkrétních osobností. Autorka návrhu Hana Jakrlová tak zkombinovala materiálové možnosti skla a fotografie.

"Postava Ježíše má předlohu ve fotografickém zachycení konkrétního, mně blízkého žijícího člověka. Koncept propojení Křížové cesty s bojem za svobodu a s osobnostmi z nedávné doby jsem zvolila i proto, že naše společnost potřebuje svobodně a kriticky smýšlející mladou generaci, znalou vlastní historie," popsala Jakrlová.

(Projekce tváře konkrétního člověka  - George Floyda - do zobrazení Ježíše v ještě reálnější podobě nedávno vyvolala spor na katolické univerzitě ve Washingtonu - pozn. red.)

"Tématem kostela na Lesné je světlo. Jednak odražené z horního duhového prosvětlovacího prstence, nově pak skrze barevné tavenice Křížové cesty. Světlo proniká do interiéru skrz všechna skla a vytváří podmanivou světelnou atmosféru," popsal architekt Marek Štěpán, jenž je autorem návrhu oceňované novostavby, vybudované uprostřed sídliště Lesná.

Kostel je zasvěcený blahoslavené Marii Restitutě Kafkové, rodačce z nedalekých Husovic, řeholnici, kterou popravili nacisté v roce 1943. Její jméno je spjaté s posledním, čtrnáctým zastavením nové křížové cesty.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)