Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf biskupské konference se obrátil na ruského patriarchu, aby se zasadil o konec války

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 3. března 2022 23:45
Šéf biskupské konference se obrátil na ruského patriarchu, aby se zasadil o konec války

Ilustrační foto: patriarcha Kirill v moskevském kostele ozbrojených sil
Autor: Facebook

Olomouc - Olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference (ČBK) Jan Graubner dnes dopisem vyzval moskevského patriarchu Kirilla k tomu, aby se okamžitě zasadil o ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. ČTK o tom informovala mluvčí ČBK Monika Klimentová. Patriarcha Kirill je nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve.

"Současná invaze ruských vojsk na Ukrajinu a konflikt mezi Ruskou federací, Ukrajinou a Běloruskem je v přímém rozporu s naší vírou, která hlásá, že máme stejnou důstojnost, že jsme bratři a sestry a že jsme bližní," uvedl v dopise Graubner. Tento týden se s podobnou výzvou na představitele ruských a běloruských církví obrátili i další zástupci české ekumeny.

"Proto Vás naléhavě prosím a žádám, abyste využil svého vlivu a jako nejvyšší duchovní představitel v zemi se zasadil o okamžité ukončení válečného konfliktu, při němž je proléváno tolik krve...Násilí není argument a válku si nepřejeme," napsal olomoucký arcibiskup.

Graubner doplnil, že katolická církev v České republice se společně s dalšími křesťany úpěnlivě modlí za mír na Ukrajině a pomáhá všem, kteří jsou tímto válečným konfliktem zasaženi.

Po ruském vpádu na Ukrajinu minulý čtvrtek se v zemi bojuje již týden. Za pokračujících bojů by měli zástupci Ruska a Ukrajiny jednat mimo jiné prý také o možnostech příměří. Ruský postup na Ukrajině podle expertů nejde zcela podle plánů Moskvy, panují obavy z eskalace násilností. V ukrajinských městech dál zní sirény i výbuchy a rostou tak počty civilních obětí.

Rusko se kvůli svým činům ocitá ve stále větší mezinárodní izolaci a čelí stupňujícím se sankcím, které na něj uvalují především západní státy. Mimořádná schůze Valného shromáždění OSN dnes velkou většinou přijala rezoluci ostře odsuzující jednání Moskvy a vyzvala ji k okamžitému ukončení bojů a stažení vojsk. Za Moskvu se postavilo jen Bělorusko, Sýrie, KLDR a Eritrea.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)