Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rozpory v pravoslavné církvi na Moravě se po Brně projevily i v Hodoníně

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 18. května 2022 15:43
Rozpory v pravoslavné církvi na Moravě se po Brně projevily i v Hodoníně

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Hodonín - Rozpory v pravoslavné církvi na Moravě se po Brně projevily také v Hodoníně. V neděli tam vikární biskup Izaiáš, který fakticky řídí olomoucko-brněnskou eparchii, přijel převzít kapli svatého Metoděje, čímž překvapil tamní věřící i dřívějšího duchovního správce Matúše Vavra. Po slovním konfliktu, sporu o klíč a liturgické vybavení přijela na místo městská policie. Klíč nakrátko skončil v úschově na radnici, nyní jej už má vedení eparchie.

„Věřící samozřejmě chtějí do chrámu. Eparchie by s nimi měla komunikovat. Záleží na nich, jestli se dohodnou na novém duchovním správci,“ řekl dnes ČTK Vavro. Vedení eparchie, což je obdoba katolické diecéze, vytýká Vavrovi na svém webu „nekněžské, nekanonické a nemorální chování“ a uvalilo na něj zákaz kněžské činnosti.

Situace je však komplikovaná, z obou stran zaznívají pochybnosti o souladu některých kroků s církevní ústavou a výtky ohledně nedostatku komunikace. Konečné slovo bude mít podle Vavra nakonec až církevní soud nebo posvátný synod. Sám zdůrazňuje, že se snaží jednat v souladu se svým svědomím a že pokud se v církvi děje něco špatného, nelze zůstávat lhostejný.

Olomoucko-brněnská eparchie obviňuje Vavra také z pokusu převést chrám hodonínské obce z kanonické správy eparchie:

„Nelze tolerovat ani jeho podvodné jednání, v rámci něhož se pokusil (žádostí podanou na Městský úřad Hodonín dne 2. 5. 2022) změnit nájemní smlouvu na chrám (i když v té době už nebyl duchovním správcem a statutářem svěřené církevní obce, odvolán byl k 31. 3. 2022, ale přesto žádost podepsal jako ‚předseda rady Pravoslavné církevní obce Hodonín‘, což může být jen duchovní správce,“ stojí ve vyjádření na webu eparchie.

Podobná situace už dříve nastala v Brně, kde vedení eparchie zastupované vikárním biskupem Izaiášem převzalo chrám svatého Václava a odvolalo dlouholetého duchovního správce Jozefa Fejsaka. Většina věřících ale nakonec spolu s Fejsakem odešla a nyní se účastní jím vedených liturgií v „azylu“ v husitském chrámu na Karáskově náměstí v Židenicích. Vedení eparchie označuje Fejsaka za schismatika, tedy rozkolníka či odštěpence, a do chrámu svatého Václava vyslalo nového kněze Rafaela Moravského.

Brněnská církevní obec kolem Fejsaka stojí podle vyjádření na svém webu v hodonínské záležitosti na straně Vavra. Nedělní události v Hodoníně věřící z Brna označili za útok vikárního biskupa a jeho „pochopů“ a hrubé násilí, motivované snahou zmocnit se kaple svatého Metoděje. Naopak podle vedení eparchie se Vavro pokusil „unést chrám“ z kanonické správy olomoucko-brněnské eparchie.

Formální hlavou eparchie je šestadevadesátiletý arcibiskup Simeon. Vzhledem ke věku a zdraví arcibiskupa však faktickou správu na Moravě vykonává vikář Izaiáš, jinak též biskup šumperský.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)