Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Premiér Fiala se setkal s papežem Františkem. Jeho vláda chce uzavřít smlouvu s Vatikánem

Ze světa / kir / ČTK / 9. června 2022 16:17
Premiér Fiala se setkal s papežem Františkem. Jeho vláda chce uzavřít smlouvu s Vatikánem

Premiér Fiala na návštěvě u papeže Františka
Autor: www.vaticannews.va

Vatikán - Premiér Petr Fiala dorazil do Apoštolského paláce ve Vatikánu, kde ho přijal papež František. Setkání s hlavou katolické církve trvalo necelou hodinu a šéf české vlády předem avizoval, že chce ve vyhrazeném čase mluvit o situaci Ukrajině a uprchlické krizi, kterou ruská invaze způsobila, ale také o lidských právech nebo blížícím se českém předsednictví v EU. Zaznělo i pozvání, aby papež přijel na návštěvu ČR.

Fiala dorazil společně s manželkou Janou, která byla podle protokolu oblečená v černých šatech s dlouhými rukávy a hlavu měla zakrytou mantilou, tedy černým závojem. U setkání s hlavou katolické církve byli také vicepremiér Marian Jurečka a šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Po audienci u papeže jednal český premiér ještě s vatikánským státním sekretářem Pietrem Parolinem.

Smlouva s Vatikánem a Fialova zkušenost z podzemní církve

Fiala už před cestou do Říma řekl, že návštěva má politický a společenský význam a že chce pomoci posunout smluvní vztahy mezi ČR a Vatikánem. "Pořád před námi leží neuzavřená smlouva, která se připravuje už řadu let nebo desetiletí," řekl Fiala. Podle něj chce jeho vláda tuto záležitost uzavřít. Kromě toho ale má pro premiéra audience i ryze soukromý a duchovní rozměr, protože ji jako věřící považuje za mimořádnou příležitost osobně hovořit s hlavou katolické církve.

Premiér Petr Fiala dnešní audienci u papeže ocenil také jako věřící, mluvil s ním třeba o své zkušenosti s podzemní církví v dobách komunismu. Kromě toho prý papeži udělal radost, když se mu svěřil, že s manželkou nedávno oslavil třicáté výročí svatby. 

"Měl jsem možnost se svatým otcem hovořit o náboženských zkušenostech a i o své cestě... Bavili jsme se o mé zkušenosti se skrytou církví, s podzemními církevními strukturami v době komunismu a živém křesťanství. Papež se o to velmi zajímal," řekl Fiala novinářům po odchodu s Apoštolského paláce.

Solidarita s Ukrajinou

Papež podle Fialy vyjádřil opravdu velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho spravedlivému zápasu. "Myslím si, že je pro nás důležité, abychom mysleli na utrpení Ukrajinců a pomáhali jim všemi prostředky, které máme," prohlásil ve Vatikánu český premiér.

Papež si podle Fialy "jasně uvědomuje nespravedlnost ruské agrese", na žádné vzájemné rozpory ohledně pohledu na situaci na Ukrajině prý během debaty s Františkem nenarazili.

Fiala, který dnes papeži jako dar kromě jiného přivezl také ukrajinský vyšívaný šál s motivem holubice míru, podle svých slov při setkání s Františkem připomněl veškerou podporu, kterou Ukrajině ČR poskytuje v humanitární i vojenské oblasti.

Papežova návštěva na Ukrajině, o níž se opakovaně uvažuje, by podle českého premiéra měla význam. "Aniž bych chtěl interpretovat názory papeže Františka, tak si myslím, že by to bylo jeho přáním. Ale musí pro to ale být podmínky, včetně zdravotních," řekl Fiala.

 "Mám za sebou krásné zážitky. Audience u papeže Františka pro mě byla obrovská čest. Velice oceňuji papežův morální postoj a podporu lidských práv, svobody vyznání a podporu utlačovaných lidí," uvedl po schůzce šéf české vlády na twitteru.

Návštěvu Říma a Vatikánu premiér zakončil v české papežské koleji Nepomucenum. Hovořil tam s českými krajany a českými církevními představiteli ve Vatikánu.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)