Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František ostře kritizoval zacházení s migranty u evropských hranic

Ze světa / kir / ČTK, red. / 9. října 2022 21:14
Papež František ostře kritizoval zacházení s migranty u evropských hranic

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes ostře kritizoval zacházení s migranty u evropských břehů. Odpírání vstupu migrantům označil za skandální, nechutné a hříšné. Jeho postoj je v rozporu s přístupem nastupující italské pravicové vlády, napsala agentura Reuters.

"Odpírání vstupu migrantům je skandální. Je to skutečně zločinné. Kvůli němu před námi umírají," uvedl papež. "Středozemní moře je tak nyní největším světovým hřbitovem," dodal. Prohlásil rovněž, že část migrantů poslaných zpátky končí v "koncentračních táborech, kde je vykořisťují a nakládají s nimi jako s otroky".

Italskou premiérkou se podle agentury Reuters pravděpodobně stane Giorgia Meloniová, která stojí v čele národně konzervativní strany Bratři Itálie (FdI). Ta získala v zářijových předčasných parlamentních volbách více než čtvrtinu hlasů. Meloniová slíbila zpřísnění azylových pravidel a urychlení repatriace migrantů. Vyzvala k námořní blokádě severní Afriky a k obnoveným restrikcím vůči plavidlům charitativních organizací, která migranty na moři zachraňují.

Také Česko čelí rekordní migraci. Policisté od začátku roku zajistili na území republiky zhruba 12 tisíc nelegálních uprchlíků, což je více než za celý rok 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Nejvíce z nich je ze Sýrie. Mnozí přespávají na Hlavním nádraží v Praze a vystřídali tak ukrajinské uprchlíky. Na nádraží se o ně starají dobrovolníci z neziskových organizací. Podle nich zde každý den nocuje zhruba stovka běženců. Nynější situace je způsobená tím, že z Turecka utíkají kvůli vnitropolitické situaci uprchlíci, kteří tam kdysi uprchli ze Sýrie. Turecko hostí více jak tři miliony syrských uprchlíků. V Sýrii už dvanáctým rokem probíhá občanská válka a mnohým můžům se nelíbí, že by měli dostat zbraň a do bojů se zapojit, uvádí server Aktuálně.cz.  Pro stejné medium situaci Syřanů popsal i analytik Břetislav Tureček, podle kterého Češi Syřany vnímají hůře než Ukrajince.

Papež František dnes rovněž vyzval k modlitbám za ty, kdo prchají před válkou na Ukrajině. Varoval také před jadernou hrozbou spojenou s touto válkou a nabádal k řešení konfliktů mírovou cestou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)