Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruská církev vlastní nemovitosti v blízkosti hlavní norské námořní základny

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 19. října 2022 23:56
Ruská církev vlastní nemovitosti v blízkosti hlavní norské námořní základny

Ilustrační foto: chrám ozbrojených sil v Moskvě
Autor: www.facebook.com

Oslo - V posledních letech Ruská pravoslavná církev koupila řadu nemovitostí podél norského pobřeží, z nichž má podle norského deníku Dagbladet plný výhled na nejdůležitější norskou námořní základnu Haakonsvern a přístupy k ní. Ruská pravoslavná církev je  "životně důležitým pilířem podpory Putinova režimu", jak popisuje časopis Time její podporu ruské invaze na Ukrajinu. Náboženskou rétorikou Putin navazuje na dlouhou tradici, která si představuje Velké Rusko, rozprostírající se napříč dnešní Ukrajinou a Běloruskem, na území známém jako Svatá Rus.

Podle Dagbladetu záznamy z katastru nemovitostí ukazují, že v roce 2017 kongregace spojená s moskevským patriarchátem koupila modlitebnu Søreide v Bergenu jen tři kilometry od námořní základny Haakonsvern.

"Pokud si představíte celou škálu možných opatření, pak můžete rušit signály nebo 'odposlouchávat' rozhovory, můžete odtamtud ovládat drony, můžete nabídnout ubytování lidem, kteří oblast mapují. Existuje široká škála průzkumných činností a možných narušení, které lze z takové základny provádět, "komentoval Alfa Sefland Winge, který provádí výzkum sociálně kritické infrastruktury a připravenosti na námořní akademii.

Prostřednictvím různých kongregací koupila Ruská pravoslavná církev v posledních letech více nemovitostí v Norsku. Ve Stavangeru vlastní bývalý vůdce místní ruské pravoslavné kongregace nemovitost kilometr od dalšího důležitého  vojenského objektu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)