Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přiletěl do Bahrajnu, vyslovil se proti trestu smrti

Ze světa / kir / ČTK / 4. listopadu 2022 9:27
Papež František přiletěl do Bahrajnu, vyslovil se proti trestu smrti

Papež František na kolečkovém křesle
Autor: Skynews

Manáma -  Papež František  přiletěl do Bahrajnu na čtyřdenní návštěvu, jejímž cílem je posílit dialog mezi muslimy a křesťany. Hned v úvodu cesty se František setkal s bahrajnským králem Hamadem bin Ísou Chalífou a dalšími členy královské rodiny v paláci v Sachíru. Tam se papež v projevu vyslovil proti trestu smrti,  který Bahrajn uplatňuje, vyzval k plnění závazků týkajících se úplné náboženské svobody a k ukončení diskriminace a porušování lidských práv.

Jde teprve o druhou návštěvu papeže na Arabském poloostrově poté, co František v roce 2019 navštívil Spojené arabské emiráty. Zároveň se jedná o vůbec první papežskou návštěvu Bahrajnu.

Podle apoštolského vikáře Paula Hindera, který zodpovídá za oblast severní části Arabského poloostrova, v této oblasti působí jen asi 60 kněží, kteří často ve velmi složitých podmínkách poskytují duchovní péči asi dvěma milionům katolíků.

Bahrajn tvrdí, že dodržuje lidská práva i svobodu slova a že jeho vězeňský systém je v souladu s mezinárodními standardy. Organizace na ochranu lidských práv ale podmínky ve věznicích kritizují a uvádějí, že v nich aktuálně je i 26 lidí odsouzených na smrt, z nichž polovina tento trest dostala za své politické aktivity.

Zhruba 70 procent bahrajnské populace tvoří muslimové. V zemi žije malá katolická komunita složená převážně se zahraničních pracovníků, kteřína rozdíl od Saúdské Arábie mohou své náboženství v Bahrajnu veřejně praktikovat.

Papeže Františka při cestě do Bahrajnu sužovaly bolesti kolena, takže nebyl schopen se osobně pozdravit s novináři v letadle, jak to obvykle dělá. Měl ale podle agentury Reuters dobrou náladu a na návštěvu se těšil. Pozval novináře, aby tentokrát přišli oni jednotlivě za ním. Pětaosmdesátiletý papež chodí kvůli potížím s kolenem o holi a někdy používá také kolečkové křeslo. Při leteckých cestách většinou osobně obejde novináře a mluví s nimi.

"Dnes mám značné bolesti, takže nemohu chodit, zůstanu tedy sedět a vy přijdete za mnou," řekl dnes František v letadle. Ve středu prý měl fyzioterapii a po ní ho koleno vždy víc bolí.

"Bude to zajímavá cesta," sděloval žurnalistům, kteří za ním přicházeli. Potrvá do 6. listopadu a má přispět ke zlepšení vztahů s muslimským světem. Papeže ale čeká také konfrontace s prostředím kritizovaným kvůli lidským právům. Království Bahrajn vedou menšinoví sunnité a tamní šíité poukazují na represe vůči své komunitě.

František se zúčastní mezinárodní konference Bahrajnské fórum pro dialog: Východ a Západ pro humánní soužití, sejde se se členy muslimské rady starších a bude sloužit mši na národním stadionu.

Bahrajn si od fóra slibuje, že pomůže "upevnit hodnoty míru a tolerance". Bahrajn platí na Arabském poloostrově za zemi, která je nejvstřícnější k menšinovým vyznáním. Potvrzuje to i papežova návštěva, která měla křesťanskou komunitu povzbudit. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)