Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před sto lety se narodil biskup skryté církve Krátký. V pátek bude v Brně vzpomínkové setkání

Domácí zpravodajství / mv / www.getsemany.cz, red. / 9. listopadu 2022 9:57
Před sto lety se narodil biskup skryté církve Krátký. V pátek bude v Brně vzpomínkové setkání

Biskup Stanislav Krátký
Autor: www.obalkyknih.cz

Brno - V pátek 11. listopadu uplyne 100 let od narození biskupa skryté církve Stanislava Krátkého (1922-2010), připomíná časopis Getsemany. Krátký ovlivnil několik generací křesťanů na Moravě včetně současného premiéra ČR Petra Fialy. Zemřel ve věku 88 let 13. listopadu 2010. „Poznal jsem jej jako člověka překlenujícího předkoncilní a pokoncilní paradigma církve, jako učitele, pastýře, jako přirozenou autoritu, která nepotřebuje získávat respekt,“ napsal o biskupu Krátkém v nekrologu  kněz skryté církve a učitel na Evangelické teologické fakultě Pavel Hradilek

Krátký byl perzekvován komunistickým režimem, patřil mezi významné představitele skryté církve. Biskupem Felixem M. Davídkem byl v roce 1968 vysvěcen na biskupa (jeho biskupským heslem je Ad plenitudinem – K plnosti). Po revoluci bylo ale jeho biskupské svěcení zpochybněno a úřad nevykonával. V letech 1999–2010 byl proboštem mikulovské kapituly.

U příležitosti  stého jubilea se 11. listopadu bude konat v kostele Nejsvětějšího srdce Páně v Brně-Husovicích diskuse s těmi, které Stanislav Krátký významně ovlivnil a formoval. Akce se uskuteční v pátek večer od 19.15. Jako podstatná součást vzpomínky bude od 18 hodin tamtéž liturgie s poděkováním za život biskupa Stanislava, kterou bude přenášet v přímém přenosu Radio Proglas.

Účast v diskusi, kterou bude moderovat Jiří Baroš, politický filosof z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, přislíbila Iva Brožová, soudkyně a někdejší předsedkyně Nejvyššího soudu, Martin Holík, katolický kněz a jednatel Radia Proglas a Miroslav Nedorostek, archivář, historik, antropolog, který o Stanislavu Krátkém připravuje monografii. Svědectví Krátkého podle redakce Getseman ukazuje, že křesťanství nemusí být do sebe uzavřené, ale naopak dynamické a otevřené všemu dobrému, co se nachází ve světě.

Související článek publikovaný v magazínu Christnet: Přitažlivá katolicita biskupa Krátkého

Nekrolog biskupa Krátkého v magazínu Christnet najdete zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)