Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Betléma se po dvou letech vrátili turisté oslavit Vánoce

Ze světa / kir / ČTK / 24. prosince 2022 16:56
Do Betléma se po dvou letech vrátili turisté oslavit Vánoce

Náměstí v Betlémě s chrámem Narození Páně (2018)
Autor: Pavlína Buzková

Betlém - Obrovský vánoční stromeček, barevné ozdoby v ulicích a lidé fotící si selfie v bazilice Narození Páně. Tak letos vypadají oslavy Vánoc v Betlémě, kam se vrací po dvou letech přestávky vynucené pandemií covidu-19 turisté, popsala agentura AFP.

Asi třicetitisícové město, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, během vánočních svátků každoročně přiláká tisíce poutníků a turistů. V předchozích dvou letech se v jeho ulicích ale turisté kvůli různým pandemickým omezením nepohybovali.

"Vánoce jsou svátkem našeho města a přípravy na ně nás stály hodně času a práce," sdělil AFP Haná Hanánija z místní radnice.

"Chceme mít mezinárodní účast a přichystali jsme koncerty a představení pro děti se zpěváky z Francie, Jihoafrické republiky i Malty," dodal.

Do kamenného města, kde bok po boku žijí křesťané a muslimové, se letos vydal z amerického Michiganu se svými čtyřmi dětmi také 70letý James Wittenberger. Zatímco jeho domovský Michigan kosí nebývalé mrazy, v Betlémě si Wittenberger může užívat teplot, které se pohybují nad deseti stupni Celsia.

"Je to úžasné místo. Jsme tu už tři dny a je hezky. Máme štěstí, že jsme tady, daleko od vánice," řekl AFP jeho 40letý syn Paul.

"Procházím se po tomto nádherném městě. A rozjímám o tom, že je to svaté místo, místo narození Krista," doplnil 22letý Kanaďan John Haves.

Z návratu turistů do města má radost Michael Sírání, majitel místní hrnčířské a keramické dílny. "Cítíme, že věci se po ´koroně´ zase lepší. Turisté už tu zůstávají i více dní," uvedl. Dva pandemické roky donutily několik místních hotelů zavřít.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)