Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Ukrajině ubývá těch, kteří chtějí slavit pravoslavné Vánoce 7. ledna

Ze světa / kir / ČTK, red. / 25. prosince 2022 15:17
Na Ukrajině ubývá těch, kteří chtějí slavit pravoslavné Vánoce 7. ledna

Kyjevskopečorská lávra
Autor: www.wikipedie.org / Creative Commons

Kyjev - Na Ukrajině se snižuje podíl těch, kteří chtějí slavit pravoslavné Vánoce stejně jako v Rusku 7. ledna. Zatímco loni se pro tradiční datum svátku vyjádřilo 71 procent Ukrajinců, podle průzkumu zveřejněného minulý týden je to už pouze 55 procent, informovala agentura DPA.

Otázka, kdy slavit Vánoce, je na Ukrajině dlouhodobě předmětem sporů. Ukrajinci slaví Vánoce tradičně 7. ledna, kdy se podle juliánského kalendáře narodil Ježíš Kristus, zatímco západní církve přijaly gregoriánskou reformu, která korigovala nepřesnosti přestupných let juliánského kalendáře. V lednu Vánoce slaví i ruská pravoslavná církev, jejíž patriarcha Kirill je velkým podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady v těchto týdnech vedou tažení proti vlivu pravoslavné církve moskevského patriarchátu, která je loajální Moskvě.

Ukrajinská pravoslavná církev letos poprvé umožnila svým věřícím slavit Vánoce 25. prosince a oznámila, že její kněží budou v tento den slavit liturgie. Podle deníku The Guardian se Ukrajina tímto odklání od Ruska a naopak se přibližuje Západu.

Podle průzkumu společnosti Ratinggroup klesl také podíl Ukrajinců, kteří odmítají slavení Vánoc 25. prosince. Proti se vyslovila jen necelá třetina, přičemž loni to bylo bezmála 60 procent. Telefonický průzkum však zohlednil pouze Ukrajince žijící v oblastech kontrolovaných kyjevskou vládou, připomněla DPA.

Vánoce slaví 25. prosince také pravoslavné církve v Bulharsku, Rumunsku a Řecku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)