Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začíná muslimský postní měsíc ramadán

Ze světa / kir / ČTK / 23. března 2023 0:13
Začíná muslimský postní měsíc ramadán

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Ian Muir / Creative commons

Dubaj - Se západem slunce dnes začal muslimský postní měsíc ramadán. Miliony muslimů po celém světě se při něm od rozednění do setmění vzdají jídla a pití, aby se přiblížili bohu a připomenuli si utrpení těch, kteří jsou na tom hůře. Mnozí budou zároveň přísněji dodržovat modlitby, dávat peníze na charitu a věnovat více času četbě koránu, píše agentura AP. Sváteční pohoštění podle ní bude letos pro řadu lidí méně finančně dostupné, jelikož se do něj promítne světový nárůst cen potravin, částečně poháněný pokračující válkou na Ukrajině. Svátek přichází také na pozadí ničivého zemětřesení, při kterém v únoru v Turecku a v Sýrii zahynulo více než 52.000 lidí.

Očekává se, že ramadán bude dodržovat více než 1,8 miliardy muslimů, kteří tvoří přibližně čtvrtinu světové populace. Přesný začátek ramadánu se stanovuje podle srpku měsíce, což sledují náboženské autority a astronomové, a někdy se může v jednotlivých muslimských zemích lišit. Letos však panovala všeobecná shoda, že začíná ve středu večer a čtvrtek je vyhlášen jako první den půstu.

V Indonésii, která je domovem největší muslimské populace na světě, zaplavili věřící mešity k večerním modlitbám poté, co úřady oznámily, že několik skupin islámských astronomických pozorovatelů srpek měsíce na obloze spatřilo. Úřady v Saúdské Arábii a několika dalších blízkovýchodních zemích rovněž oznámily, že ramadán začne dnes večer.

Muslimové věří, že právě během ramadánu před více než 1400 lety začal bůh zjevovat korán proroku Mohamedovi.

Půst je jedním z pěti pilířů islámu a je povinný pro všechny muslimy, i když výjimky platí pro malé děti, nemocné a těhotné, kojící nebo menstruující ženy. Výjimku mají také cestující, včetně sportovců, kteří se účastní turnajů mimo domov. Ti, kteří dodržují půst, se musí zdržet jídla, pití, kouření a pohlavního styku od východu do západu slunce. Rovněž se jim doporučuje zdržet se nadávek, hádek, pomluv či zbrklé jízdy autem.

Mnoho muslimů, zejména těch, kteří žijí v USA a Evropě, přijímá a vítá ostatní lidi ve svém okolí, kteří ramadán nedodržují. Neočekávají také zkrácení pracovní doby, jak je tomu během ramadánu ve veřejném sektoru v mnoha arabských zemích.

Jíst nebo pít na veřejnosti přes den během ramadánu je v muslimských zemích považováno za nepatřičné. V některých zemích, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, kde žije velké množství emigrantů, může být takové jednání trestáno pokutou nebo vězením, píše AP.

Muslimové tradičně přerušují půst při západu slunce, jak to údajně dělal prorok Mohamed, douškem vody a několika datlemi. Někteří z nich si dopřávají i cigaretu.

Po modlitbách při západu slunce se rodina a přátelé scházejí k iftáru, bohatému jídlu s místními svátečními pochoutkami. Mešity a charitativní organizace pořádají každý večer během ramadánu venkovní hostiny, kde se chudí mohou najíst zdarma. Muslimové pak vstávají brzy na suhúr, což je malé jídlo, které se jí těsně před svítáním.

Pětihvězdičkové hotely, zejména v bohatých zemích Perského zálivu, pořádají honosné iftáry a televize uvádějí nákladné seriály, které vydělávají miliony na reklamě. Obě tyto praktiky kritizují konzervativní muslimové, kteří se obávají, že se ramadán stává příliš komerčním.

Po posledním dni půstu muslimové slaví íd al-fitr, slavnostní třídenní svátek, při kterém děti často dostávají nové oblečení a dárky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)