Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František na Bílou sobotu kázal o naději proti válce a korupci

Ze světa / kir / ČTK / 9. dubna 2023 7:58
Papež František na Bílou sobotu kázal o naději proti válce a korupci

ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Ben Mitchell / Creative Commons

Řím - Papež František ve Svatopetrské bazilice kázal o naději proti "chladným větrům války", korupci a lhostejnosti. Učinil tak při velikonoční vigilii na Bílou sobotu večer, kdy si křesťané připomínají evangelijní příběh zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V pátek se papež, který se minulý týden léčil v nemocnici se zánětem průdušek, nezúčastnil kvůli chladnému počasí křížové cesty u římského Kolosea. V neděli se očekává, že přednese poselství Urbi et orbi (Městu a světu) před desítkami tisíc věřících.

Věřící papež vyzval, aby nepropadali beznaději a odevzdanosti. "Někdy se cítíme bezmocní a bez odvahy před mocí zla, před konflikty, které rozervávají vztahy, před vypočítavými logikami a lhostejností, které zdánlivě vládnou společnosti, před rakovinou korupce (a kolik jí je!), před rozpínavostí nespravedlnosti a před chladnými větry války," řekl papež v bazilice.

Velikonoční vigilie si připomíná hlavní část velikonočního příběhu - zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Věřící papež vyzval, aby prošli proměnou, jako ženy, které se vydaly k prázdnému hrobu Ježíše. Ty "nezůstaly paralyzované" před hrobem, ale naopak hned se vydaly šířit zprávy o zmrtvýchvstání.

Papež František se v pátek nezúčastnil večerní křížové cesty u římského Kolosea kvůli chladnému počasí, které v posledních dnech panuje v italské metropoli. Šestaosmdesátiletého papeže minulý týden hospitalizovali kvůli zánětu průdušek, minulou sobotu ho však propustili. Očekává se, že v neděli papež přednese své poselství Urbi et orbi před zhruba 60.000 věřícími na Svatopetrském náměstí, píše agentura DPA.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)