Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimové v řadě zemí slaví svátek íd al-fitr, jímž končí postní měsíc ramadán

Ze světa / kir / ČTK / 21. dubna 2023 20:37
Muslimové v řadě zemí slaví svátek íd al-fitr, jímž končí postní měsíc ramadán

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Jeruzalém/Rijád - Desítky tisíc izraelských Arabů a Palestinců se dnes shromáždily k modlitbám u jeruzalémské mešity Al-Aksá, aby oslavily svátek íd al-fitr, jímž skončil postní měsíc ramadán. Tento, obvykle třídenní, svátek slaví muslimové v řadě zemí ode dneška, v některých státech, například v Pákistánu či v Íránu, ale začíná až v sobotu. Někde je začátek odlišný i v rámci země, například v Iráku, kde sunnitům začíná dnes a šíitům v sobotu. Informoval o tom server The Times of Israel.

Íd al-fitr se slaví podle tradice jeden až tři dny. Obchody často zůstanou zavřené, lidé se obléknou do svátečního, navštíví příbuzné a vychutnají si po měsíci znovu jídlo v denním čase. V mešitách se ráno konají speciální modlitby. Rozhodující pro začátek tohoto svátku je, zda se předchozího večera na obloze objevil srpek nového měsíce, protože muslimský svět se řídí lunárním kalendářem.

Dnes se modlily tisíce věřících v mešitách u příležitosti začátku tohoto svátku například v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech (SAE), Kataru, Kuvajtu, Jemenu, Súdánu či Egyptě. V některých zemích je i tento svátek poznamenán ozbrojenými konflikty, například v Súdánu, kde se sice znesvářené strany dohodly na příměří během oslav konce ramadánu, ale nedodržely ho. V Jemenu, zmítaném válkou, se v posledních týdnech o příměří vyjednává a strany si před týdnem vyměnily stovky zajatců.

V Jeruzalémě se dnes na Chrámové hoře shromáždily desítky tisíc muslimů, podle místních úřadů celkem poklidně. "Skupinky radikálů se ale pokusily narušit pokojné modlitby," uvedly izraelské úřady, které zveřejnily videa s několika maskovanými muži, kteří se snažili vyvěsit na místě vlajky radikálního palestinského hnutí Hamás.

Násilnosti zažila Chrámová hora druhý týden ramadánu, kdy se tento muslimský svátek několik dní kryl se židovským svátkem pesach. Izraelská policie den před začátkem pesachu provedla razii do mešity Al-Aksá, kde brutálně zakročila proti zabarikádovaným Palestincům ozbrojeným kameny, kteří podle policie byli připraveni k násilnostem. V reakci na razii pak Hamás vypálil rakety na izraelské území z Gazy a z Libanonu, na což izraelská armáda reagovala rovněž ostřelováním.

Konec ramadánu slaví dnes ve všech arabských městech v Izraeli i v Pásmu Gazy. Předseda Palestinské autonomie Mahmúd Abbás udělil při této příležitosti několika vězňům milost.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na videu popřál "šťastný íd al-fitr bratrům a sestrám", muslimům v Izraeli i ve světě.

V Indonésii, která má největší muslimskou populaci, davy lidí zaplavily nádraží a způsobily zácpy na silnicích, když se vydaly slavit svátek na venkov za svými příbuznými. Z 270 milionů obyvatel Indonésie jich vyznává islám skoro 90 procent.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)