Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež pověřil italského kardinála Zuppiho mírovou misí k ukončení války na Ukrajině

Ze světa / / ČTK / 21. května 2023 6:24
Papež pověřil italského kardinála Zuppiho mírovou misí k ukončení války na Ukrajině

arcibiskup kardinál Matteo M. Zuppi
Autor: Wikipedia.org / Francesco Pierantoni / Creative Commons

Vatikán - Papež František požádal italského kardinála Mattea Zuppiho, aby vedl mírovou misi, která pomůže zmírnit napětí a konflikt na Ukrajině. Konkrétní termíny a další aspekty mise se ještě upřesňují. S odvoláním na dnešní oznámení Vatikánu o tom informují světové agentury.

František svůj záměr vyslat na Ukrajinu mírovou misi naznačil minulý měsíc při návratu z Maďarska, avšak nesdělil podrobnosti. Podle diplomatického zdroje Reuters by se Zuppi měl pokusil setkat zvlášť s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Sedmašedesátiletý předseda italské biskupské konference Zuppi, který je zároveň arcibiskupem boloňským, povede „misi, jež má pomoci zmírnit konflikt na Ukrajině“ v naději, že by to mohlo vést „k zahájení mírových procesů,“ uvedl Vatikán v prohlášení. Dokument zároveň uvádí, že se papež František nikdy nevzdal myšlenky, že by mírová mise Vatikánu mohla nastolit cestu k míru.

Hlava katolické církve k mírovému řešení války na Ukrajině, která trvá již 15 měsíců, vyzývala opakovaně. Při návratu z Maďarska na konci dubna se František neurčitě zmínil o mírové misi Vatikánu. „Nyní probíhá mise, ale zatím není veřejná. Až bude veřejná, prozradím ji,“ řekl novinářům.

V dnešním prohlášení se uvádí, že se konkrétní termíny a a další specifika mise ještě upřesňují.

Zelenskyj se minulou sobotu ve Vatikánu s papežem Františkem setkal. Podle Reuters se však z jeho následného vyjádření zdálo, že úloze Vatikánu jako prostředníka není nakloněn. „Při vší úctě k Jeho Svatosti, nepotřebujeme prostředníky, potřebujeme spravedlivý mír… Putin pouze zabíjí. Nepotřebujeme s ním žádného prostředníka,“ řekl ukrajinský prezident před týdnem italské televizi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)