Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita v Červeném Kostelci dokončila centrum terénních a ambulantních služeb

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / 16. června 2023 9:19
Charita v Červeném Kostelci dokončila centrum terénních a ambulantních služeb

Pio de Pietrelcina
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Červený Kostelec (Náchodsko) - Oblastní charita Červený Kostelec dokončila poslední dvě etapy stavby Centra sv. P. Pia. Jde o sérii projektů místní charity, jejichž cílem bylo soustředit do areálu v ulici Koubovka své terénní a ambulantní služby. Centrum vznikalo od roku 2013 ve čtyřech etapách a vyšlo na celkových 80,6 milionu korun. ČTK to dnes řekl zástupce ředitele Oblastní charity Červený Kostelec pro investice a údržbu Pavel Melichar. Ceny jsou se započtením daně.

"Jsme velmi rádi, že se po deseti letech povedlo dokončit Centrum sv. P. Pia. Centrum jsme pojmenovali po Pateru Piovi, který byl italským knězem v jižní Itálii, kde v první polovině 20. století vybudoval nemocnici, které dal název Dům úlevy v utrpení. Ani on, stejně jako my, by bez pomoci spolupracovníků, dobrovolníků a dárců takto veliké dílo nevybudoval," uvedl ředitel Oblastní charity Červený Kostelec Miroslav Wajsar.

Cílem projektu Centra sv. P. Pia bylo nejen vybudovat zázemí pro charitní služby, ale i vytvořit uprostřed města klidné místo pro klienty oblastní charity. Centrum nevzniklo na "zelené louce", součástí jsou také památkově chráněné budovy, které stavbaři rekonstruovali během prvních etap stavby. Slavnostní otevření centra je naplánované na pátek 16. června.

V prostorách centra má zázemí osm zdravotních a sociálních služeb, a to Ambulance paliativní péče, Mobilní hospic Anežky České, Odborné sociální poradenství, Chráněné bydlení, Charitní pečovatelská služba, Denní stacionář pro seniory, Charitní ošetřovatelská služba a Tísňová péče, tedy služba pro seniory z Kostelce a okolí, kteří si mohou za použití elektronického zařízením přivolat pomoc.

"V rámci těchto služeb poskytuje oblastní charita komplexní péči nemocným, seniorům a lidem se zdravotním postižením," uvedl Wajsar. Prostor podle něj neslouží pouze klientům oblastní charity, ale je otevřený i veřejnosti.

Hospic Anežky České kostelecké oblastní charity vznikl v roce 1995 jako první zařízení svého druhu v zemi, od té doby funguje v ulici 5. května. Hospic je zdravotní a sociální služba, která nabízí pomoc těžce nemocným a umírajícím. Domácí hospic zajišťuje ošetřovatelskou a paliativní péči v domácím prostředí pacienta tak, aby mohl prožít poslední dny svého života doma, důstojně, v kruhu svých blízkých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)