Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval Rusko, aby obnovilo účast na černomořských obilných dohodách

Ze světa / kir / ČTK / 30. července 2023 23:46
Papež vyzval Rusko, aby obnovilo účast na černomořských obilných dohodách

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán/Kyjev - Papež František dnes vyzval Rusko, aby obnovilo účast na černomořských obilných dohodách, které umožnily Ukrajině vyvážet zemědělské produkty z černomořských přístavů. Informuje o tom agentura Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X, někdejším twitteru, iniciativu hlavy římskokatolické církve ocenil a vyzdvihl důležitost reakce světových náboženských vůdců na "ruský teror a ničení".

"Obracím se na své bratry, úřady Ruské federace, aby byla obnovena černomořská iniciativa a bylo možné bezpečně přepravovat obilí," uvedl podle Reuters papež.

Rusko tento měsíc pozastavilo svoji účast v obilných dohodách zprostředkovaných loni OSN, které i přes válku na Ukrajině umožňovaly vývoz obilí a dalších potravin z napadené země a pomohly zajistit potravinovou bezpečnost ve světě. Rusko nyní podle Kyjeva opakovaně útočí na ukrajinské přístavy a další infrastrukturu, která slouží k exportu potravin z Ukrajiny. Pozastavení ruské účasti odsoudily EU i USA.

Papežovu "důležitou výzvu Moskvě" dnes ocenil ukrajinský prezident Zelenskyj. "Reakce světových náboženských vůdců na ruský raketový teror a ničení ukrajinských zemědělských produktů je nanejvýš důležitá pro ochranu celého světa, a zvláště národů Afriky a Asie, které trpí nejvíce hrozbou hladu, potravinovou krizí," uvedl Zelenskyj ve svém tweetu.

"Ukrajina je a bude garantem světové potravinové bezpečnosti. Hlavní teď je zastavit ruský teror a plně realizovat mírový plán," napsal také ukrajinský prezident.

Papež František se dnes o Ukrajině zmínil také ve svém proslovu před davy na Svatopetrském náměstí. Podle Reuters vyzval věřící, aby se modlili za "trpící Ukrajinu, kde válka ničí všechno, dokonce i obilí". Označil to za "vážnou urážku boha". Duchovní vůdce téměř 1,4 miliardy katolíků řekl, že "pláč milionů bratrů a sester, kteří trpí hlady, stoupá k nebi".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)