Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čechura: O důvodech neprodloužení smlouvy se mnou nikdo z vedení KTF ani nemluvil

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 25. srpna 2023 15:59
Čechura: O důvodech neprodloužení smlouvy se mnou nikdo z vedení KTF ani nemluvil

Profesor Jaroslav Čechura
Autor: Karolinum / Vladimír Šigut

Praha - V souvislosti s výpovědí církevního historika Tomáše Petráčka vedení Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy uvádí, že není jediným, komu byl snížen úvazek. „Stav úvazků se nyní snižuje o 2,5, na prof. Petráčka z toho připadá pětina. Snižujeme také počet zaměstnanců na DPP a lépe rozdělujeme výuku i další agendy,“ stojí v prohlášení děkana Vojtěcha Novotného z 22. srpna. Magazínu Christnet.eu se podařilo zjistit, že smlouva nebyla prodloužena například historikovi a profesorovi Jaroslavu Čechurovi, který se specializuje se na novověké sociální dějiny a v současné době působí na Ústavu dějin křesťanského umění KTF. I jeho doktorandům bylo pouze e-mailem oznámeno, že budou muset změnit školitele, navíc bez jeho vědomí. Včera se proti takovému postupu ohradila oborová rada Církevních a obecných dějin.

„Nevím, proč mě nebyla prodloužena smlouva, nikdo se mnou na toto téma nemluvil, ani děkan, ani šéf ústavu. Jen v určitých kontextech to problesklo. Nevím, proč by se tím měl někdo zajímat. Působím na Karlově učení přesně třicet let, získal jsem nějaké hodnosti, vychoval desítky a desítky žáků, skoro dvě desítky nositelů doktorského titulu. To vše přece není důvod, aby s vámi někdo hovořil o tom, že skončíte,“ říká o způsobu jakým končí jeho působení na KTF profesor Čechura a doplňuje: „Prostě smlouva byla kdysi stanovena do 30. září 2023, a to bude za měsíc, myslím. To je přeci docela stejné jako fakt, že jsem dosáhl na konci minulého roku jakéhosi jubilea, zvaného životní. A nikdo z vedení KTF to ani nezaregistroval. Tak, proč by se měl někdo vzrušovat se mnou právě nyní, že …“

Oborová rada se ohradila proti vměšování děkana do svých práv

Doktorandi profesora Čechury se dozvěděli informaci, že budou muset změnit školitele v pondělí e-mailem od proděkana pro vědu: „Moji doktorandi byli vyrozuměni 21. sprna proděkanem Jinkem, že nebudu pokračovat jako jejich školitel. Já žádný takový dokument nedostal. Dodávám, že je to v rozporu s normami pro toto studium, pana proděkana to arci nezajímalo. Autoritativně napsal, chcete, nechcete. Etická stránka zde byla v silně záporných hodnotách. Co na tom, že to jsou lidé, které vedu od jejich bakalářek … no, tak je dál nepovedu, to je snadné.“

Profesor Čechura uvádí, že styl, kterým byl e-mail pro studenty doktorského studia napsán ho zarazil: „I ten jazyk páně proděkana byl velmi rozkošný, suše prozaický. Kdyby byl napsán v roce 1972, tak bych se nedivil. Nyní čtu jeho výklad zbytečnosti některých doktorandů, prostě: ať jdou. Jak říkával jeden moudrý muž: za taková slova dávají v chudobinci buchtu. Možná, že by pan proděkan aspiroval na dvě.“

O způsobu a náhlém ukončení úvazku školitelů studentů doktorského studia včera odpoledne jednala v rámci KTF oborová rada Církevních a obecných dějin: „Důrazně se ohradila proti vměšování děkana do svých práv a nesouhlasí s ukončením školení doktorandů že strany profesorů Petráčka a Čechury,“ řekl pro Christnet.eu předseda rady Petr Kubín. Toto stanovisko bylo zasláno radou vedení fakulty i univerzity.

Profesor Čechura doplňuje, že už před časem dostal zákaz nové studenty do doktorského studia přijímat. „Už před léty mě a profesorovi Petráčkovi pan děkan zakázal přijímat nové doktorandy, protože jsme měli kratší úvazek. Rázem spadl jejich počet na polovinu. To bylo nepochybně správné, neboť vím, že pan děkan nemá rád doktorské studium.“

Odnesu si tři knihy z pracovny

Na otázku jak bude po ukončení smlouvy na KTF pokračovat odpovídá, že se chystá věnovat literární činnosti. Podle něj je to lepší než chůze prázdnými chodbami fakulty: „To je velmi prosté, odnesu si asi tři knihy, které mám v pracovně na KTF a budu se věnovat literární činnosti. Letos už mi vyšly dvě knihy a na podzim to bude další. Samozřejmě jsou to vědecké monografie s plným aparátem. Ani tzv. RIV body nikoho nezajímaly. V tomto ohledu mám velké plány, a v době, kdy jsou badatelny archivů prázdné, jsou i možnosti na něco nového přijít. To není historie bez pramenů, která se dnes masivně pěstuje, nejen na KTF. Jde o motivující stav, který vylučuje chůzi prázdnými chodbami budovy, kde sídlí KTF UK.“

Profesor Čechura poukazuje i na fakt, že problémy fakulty a humanitních oborů jsou dlouhodobé: „Já jsem oficiálně vedení školy nikde nekritizoval, ale kdo trochu vidí dál než k nejbližším dveřím, musí vidět toto: před 10 roky, když jsem začal učit na KTF, byly chodby plné studentů, jednotlivé obory měly počty studentů v desítkách. Dnes jsou chodby prázdné, v některých oborech jsou i tři, čtyři studenti.“ Podle historika fakulta nepřihlížela k trendům ve společnosti: „Akreditace naprosto nepřihlížely k trendům rostoucího nezájmu o humanitní obory. Pro srovnání – na historii na Filozofické fakultě UK se bralo před 15 roky 190 studentů, dnes jich není ani padesátka. Vytvářet obory v dnešní době s němčinou a latinou je cesta do pekel. Německy umí tak jeden student z dvaceti, ale toto nikoho nezajímalo, a tak spousta mladých lidí po prvním semestru odešla. V lepším případě na dějiny umění. Působily tam i subjektivní faktory: bylo třeba negovat obory, které vznikly za profesora Kuthana. A tak bych mohl pokračovat... jen dodám, že nový obor Filosofie a etika [Pozn. red. Otevřen letos v rámci KTF.] nic nespasí, lákadlo přijetí bez přijímaček záhy vyvětrá.“ A v reakci magazínu Christnet.eu doplnil, že už žádnou diskuzi k těmto odpovědím vést nechce.

Nebojte se být kritičtí a nároční

Jaroslav Čechura už minulý rok v magazínu Christnet.eu mluvil o rozladěnosti jeho doktorandů z jednání děkana Novotného v dubnu roku 2020, kdy jim rozeslal e-mail. V tom se jich Novotný důkladně ptal na práci jejich školitelů. Mimo jiné je v něm vybízel: „Ujišťuji Vás, že podněty vezmu vážně a naložím s nimi diskrétně. Nebojte se být kritičtí a nároční: jistě chápete, že cílem není nic jiného než snaha o zlepšení doktorského studia na KTF UK.“ Někteří doktorandi i školitelé to vnímali jako nemístné dotazování s cílem donášet na školitele. Zároveň kritizovali, že se nejedná o agendu, kterou by měl řešit přímo děkan, vadilo jim také, že děkan o e-mailu neinformoval předsedy oborových rad, kolegium děkana nebo akademický senát.

„Ano, o mailu vím. Moji doktorandi se o něm vyjadřovali velmi negativně jako o výzvě k denunciaci školitele. Nevím, proč to pan děkan takto formuloval a k jakému účelu. Vím ale, že počet doktorandů prudce klesl. Což sice není záležitost onoho dopisu, ale přece jen to něco signalizuje,“ reagoval tehdy na otázky magazínu Christnet.eu školitel studentů doktorského studia Čechura.

„Samozřejmě, že to působilo zvláštně – min. jako neschopnost otevřeně komunikovat na veřejnosti, s čímž se v jeho případě muselo vždy do jisté míry počítat; a jako únavný mikromanagement, který se postupem času stupňoval ve všech oblastech. Tehdy jsem mu kromě jiných věcí, na kterých jsme spolu pracovali, trpělivě e-mailem popsala, na čem pracuji a jaký mám režim se školitelem, protože jsme vždy fungovali normálně – aby bylo jasné, že není důvod k podezření. Školitele jsem dala do kopie. Odpověď považuji za svůj naivní omyl a dnes bych se vůči tomu ohradila,“ vysvětlila minulý rok svou tehdejší reakci na e-mail doktorandka fakulty a bývalá referentka celoživotního vzdělávání KTF Zuzana Matisovská.

Že by třeba toto vyjádření mohlo vést k odvolání profesora Čechury do souvislosti přímo nedává: „To mě ani nenapadlo, přiznávám. Pokud by to bylo tak, tak Bůh s námi,“ říká historik.

Magazín Christnet.eu oslovil i vedení fakulty, aby se k důvodům a okolnostem odvolání a neprodloužení smlouvy podrobněji vyjádřil. „Situaci týkající profesorů Petráčka a Čechury intenzivně projednáváme. K uklidnění situace plánujeme určité kroky, které zahrnují rovněž jednání s dalšími lidmi. Sdělovat ještě předtím další skutečnosti by bylo předčasné,“ uvedl dnes proděkan pro vědu KTF Jakub Jinek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 109)