Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi a Němci uspořádali v Krkonoších mezinárodní seminář a pouť k secesnímu evangelickému kostelu

Kraje: Královéhradecký / kir / Vlastní zpráva / 29. srpna 2023 22:57
Češi a Němci uspořádali v Krkonoších mezinárodní seminář a pouť k secesnímu evangelickému kostelu

secesní kostel v Hořejších Herlíkovicích
Autor: archiv SEM Přátelé Herlíkovic / Eliška Kocianová

Vrchlabí-Strážné - Na začátku léta na Strážném – Hořejších Herlíkovicích v Krkonoších se již podeváté uskutečnilo setkání Čechů a Němců. Týdenní pobyt uspořádal spolek SEM Přátelé Herlíkovic ve spolupráci s německými dobrovolníky z organizace  ASF - Servitus. Přijelo čtrnáct mladých Němců, kteří prožili jako dobrovolníci celý rok v České republice a také vícegenerační česká skupina, dohromady okolo třiceti osob. Seminář byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

30 let ASF v Česku

Organizace ASF je německá dobrovolnická organizace, která vysílá dobrovolníky z Německa i dalších zemí do 13 států včetně České republiky. Vyrovnávání se s obdobím nacismu a jeho zločiny bylo pro ASF hlavním motivem a závazkem pro konkrétní činy v současnosti. ASF vzniklo po válce původně v evangelickém prostředí a od té doby vysílá dobrovolníky do zemí okupovaných Německem nebo do těch, které byly s nacistickou říší ve válečném stavu. Dnes pak ASF vystupuje i proti aktuálním podobám antisemitismu, rasismu a diskriminace menšin. V letošním roce oslavili již 30 let působení v České republice slavností na německém velvyslanectví v Praze.

Jak to nevzdat na chalupě bez vody

Česko-německý pobyt na téma "Jak to nevzdávat" proběhl s technickým problémy. Termín museli organizátoři upravit kvůli problémům s domluveným ubytováním. Objekt tradiční krkonošské chalupy tzv. Kunzárny, který spolek měl řadu let v zápůjčce, prochází rekonstrukcí v režii evangelické církve, její dokončení se ale opozdilo. Proto museli na poslední chvíli hledat náhradní ubytování s možností vaření. To se podařilo v sousední budově bývalé německé školy. Projekt tedy mohl proběhnout, byť se vše odehrálo v polních podmínkách (nedostatek vody, výpadky el. proudu, nevybavená kuchyň málo využívané budovy). „Bezesporu jsme ale plně prožili naše téma "Nevzdávat to? Jak na to...," uvedla se smíchem organizátorka pobytu Marie Jüptner Medková.

Podle Medkové naproti tomu programová část proběhla nad očekávání skvěle.

První den se nesl ve znamení “Pomáhám sobě, pomáhám druhým”. Účastníci si vyzkoušeli dva způsoby, jak zpracovat vlastní stres: artefiletiku, která klade důraz na emocionální zážitek a prožitek při výtvarném projevu. Vyzkoušeli i tradiční řemeslo ruční kosení trávy – tedy terapii prací, která byla na rozkvetlých horských loukách zdrojem zábavy a aktivního odpočinku. Zdravotní sestra Lucie Kalenská pak sdílela své zkušenosti, jak sama pracuje se stresem, zoufalstvím a smutkem jako hospicová sestra domácího hospice Duha. Druhý den byl věnován výletu po horách a prezentaci poutnických cest izraelskou pouští a po Itálii.

Češi a Němci uspořádali v Krkonoších mezinárodní seminář a pouť k secesnímu evangelickému kostelu

Jezírko pro zadržování vody v krajině v Městském parku ve Vrchlabí
Autor: archiv SEM Přátelé Herlíkovic / Jan Kirschner

Třetí den byl věnován tématu “Svět, kde žiju, a jeho výzvy”. Klimatické simulační hře U nás v Podnebíně od enviromentálního střediska SEVER Maršov, předcházelo krátké zasvěcení do současného fungování klimatu. Účastníci si jako členové zastupitelstva vyzkoušeli, jak lze či nelze ovlivnit klima místa, kde žijí. „Tuto hru vřele doporučuji pro environmentálně zaměřené semináře,“ uvedla Medková. Na teorii navázala praxe u Okrašlovacího spolku ve Vrchlabí, jehož členové provedli účastníky po svých různých projektech v okolí Městského parku ve Vrchlabí, a vysvětlili, jak se dá utvářet krajina a třeba i zároveň řešit problémy působené počasím.

Na závěr dne proběhla přednáška koordinátorky sítě pomoci Ukrajincům ve Vrchlabí Kristýny Baše přímo v prostoru, kde pomoc probíhá. Pro německé účastníky bylo překvapením, že pomoc (ubytování, práce, školy, administrativa, jazykové kurzy, kroužky pro děti) vznikala zespodu od místních neziskovek, bez angažmá města. 

Čtvrtý den s tématem “Trauma, člověk, pomoc” se nesl v seminárním duchu. Lukas Welz z neziskovky Amcha vyprávěl o traumatech a psycho-sociální a právní pomoci u přeživších holocaustu a jak tato (neřešená) traumata ovlivňovala a ovlivňují nastavení izraelské společnosti. Na to navázala psychoterapeutka Věra Roubalová, která pracuje s uprchlíky, rozhovorem o přenosu vlastní historické zkušenosti v rodině, přičemž účastnící se stali protějšky tohoto rozhovoru. „Předávat zkušenosti touto formou (moderovaný rozhovor v rámci skupiny) mi přišlo geniální,“ dodala Medková.

Secesní kostel jako duchovní centrum lokality

Češi a Němci uspořádali v Krkonoších mezinárodní seminář a pouť k secesnímu evangelickému kostelu

Detail vitráže kostela v Herlíkovicích
Autor: archiv SEM Přátelé Herlíkovic / Jan Kirschner

Ještě v neděli na začátku pobytu se již po deváté konala i česko-německá pouť k výročí dokončení kostela, který je nejvýše položeným chrámem Českobratrské církve evangelické v Čechách. V současnosti slouží pro hosty střediska Horský domov a jako kazatelská stanice sboru ve Vrchlabí. Na tuto nedělní "pouť" přijíždělo v minulosti i několik německých rodáků, kteří se v této lokalitě v Krkonoších narodili. Vzhledem k vysokému věku většina krajanů již přestala jezdit.  Na příští rok připadne kulaté výročí 120 let od dokončení originálního secesního kostela.

Historie a činnost spolku

Spolek SEM Přátelé Herlíkovic byl založen v roce 2012 a prvotním impulsem byla snaha o záchranu staré krkonošské boudy, kulturní památky, která měla být letos po třiceti letech uzavření znovu otevřena pro ubytování. Původně německé selské stavení sloužilo po odsunu k ubytování a brigádám mládeže i dalších generací od roku 1950 až do devadesátých let 20. století v režii evangelické církve, kdy bylo uzavřeno a začalo chátrat.  Opravy dobrovolníci začali organizovat nejdříve svépomocí a od roku 2015 si na odborné a výškové práce najímali profesionální řemeslníky či firmy. O jejich práci informoval i server ProPamatky.info . V současnosti převzal financování celkové rekonstrukce chalupy vlastník objektu Českobratrská církev evangelická a chce ji využívat víceúčelově k rekreaci a dalším pobytům.

Na úsilí o záchranu stavby brzy navázala řada komunitních aktivit na podporu střediska, života v obci i kazatelské stanici. V posledních deseti letech tak pořádali koncerty a výstavy v kostele, výroční bohoslužby, česko-německé projekty, snažili se o úpravu hřbitova a vyvolat zájem o historii místa, kde byla kdysi fungující vesnice, která nesloužila jen k rekreaci, ale i k trvalému bydlení. Spolek proto chtěl zdůraznit i jiný pohled na středisko evangelické církve Horský domov, které se potýkalo s ekonomickými problémy a nevnímat je pouze jako objekty k rekreaci, dodávají na svých internetových stránkách.   

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)