Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

S odbory, studenty ani doktorandy zatím nikdo z vedení KTF nejedná

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 30. srpna 2023 22:05
S odbory, studenty ani doktorandy zatím nikdo z vedení KTF nejedná

Budova fakulty v pražských Dejvicích
Autor: Wikipedia.org

Praha - V souvislosti s výpovědí církevnímu historikovi a teologovi Tomáši Petráčkovi sepsali studenti Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy výzvu, ve které pojmenovali pět problematických bodů, které „poškozují těžce vydobyté renomé fakulty, všech jejích pedagogů, zaměstnanců i studentů.“ Zároveň vyzvali kolegium děkana k převzetí odpovědnosti a rezignaci. Autoři výzvy, kterou již podepsaly desítky současných studentů či absolventů, nyní upozorňují na to, že i přes veřejné proklamace s nimi nikdo z vedení fakulty nejedná a napjatou situaci neřeší. O podobném nezájmu hovoří i zástupci odborů či doktorandi, kterých se situace dotýká kvůli změně školitelů.

Jedna z autorek výzvy Alena Černá, studentka Dějin evropské kultury, magazínu Christnet.eu potvrdila, že žádná schůzka mezi studenty a vedením fakulty není naplánovaná. 

„Tedy přiznejme si, jakkoliv nechceme jitřit situaci, že žádné schůzky domluvené nejsou. Navzdory tomu, co pan proděkan v médiích tvrdí. Stejně tak doktorandi profesorů Petráčka a Čechury a rovněž zástupci odborů odmítají tvrzení, že by měli s děkanátem domluvenou schůzku,“ uvedla včera na Facebooku. 

„Dozvěděli jsme se dneska opět z médií, že prý vedení fakulty má už domluvená setkání se studenty a doktorandy pro uklidnění situace. Nikdo ze studentských senátorů sice o ničem neví, ale možná jen bylo v těchhle turbulentních dnech přání vysloveno dřív než uskutečněno. Panu proděkanovi Jinkovi jsme každopádně napsali, že bychom to neradi propásli,“ doplňuje jedna z dalších signatářek výzvy Karolína Štauberová.

Studentky Černá a Štauberová tak naraží na vyjádření proděkana pro vědu Jakuba Jinka, který pro Echo24.cz uvedl, že: „má vedení fakulty domluveno několik setkání se studenty, odbory, doktorandy či s rektorkou Karlovy univerzity Milenou Králíčkovou a chce napjatou situaci co nejrychleji uklidnit a uspokojivě vyřešit.“

„Zatím jsem se jen já, jako členka předsednictva senátu, a senátor Martin Boukal zúčastnili schůzky s panem děkanem (ve čtvrtek 24. srpna), a nevím o tom, že by proběhlo jiné osobní setkání s kýmkoliv ze studentů na téma současné situace,“ říká studentka Černá. Proděkan Jinek na prosbu ohledně schůzky se studenty nakonec odpověděl: „Předpokládám, že se k situaci standardně vyslovím na řádném zasedání Senátu, které je stanoveno na 27. září 2023, a v tomto smyslu jsem již také ústně informoval předsedu Akademického senátu profesora Víta Vlnase.“

Právě proděkan Jinek je nyní pověřen vedením fakulty a to poté, co byl v pondělí ráno ze zdravotních důvodů a v důsledku celkového vyčerpání přijat do nemocničního ošetření děkan fakulty Vojtěch Novotný.

Novotný v pátek večer před hospitalizací přijmul opatření, kterým stanovil, že „zástupcem děkana dle čl. 7 odst.9 Statutu fakulty je [pozn. red. v době jeho nepřítomnosti] proděkan pro vědu.“ Podle předchozí praxe by v případě nepřítomnosti zastupoval děkana proděkan pro studium, kterým je v současné době Jaroslav Brož. Jak dlouhá bude děkanova hospitalizace, není v tuto chvíli jasné.

Studenti ve výzvě kritizovali například pozastavení akreditace nejpočetnějšího oboru Teologické nauky „zaviněné dlouhodobým ignorováním požadavků daných Radou pro vnitřní hodnocení ze strany vedení fakulty.“ Vadí jim také neuspokojivá situace okolo oboru Dějiny evropské kultury, „autoritářské tendence ze strany děkana“, nebo to, že ukončení pracovního poměru profesora Tomáše Petráčka se uskutečnilo bez vědomí předsedy oborové rady a za „zjevně urychleného a nátlakového ‚projednání‘ odbory.“

Česká asociace doktorandů a doktorandek v otevřeném dopise minulý týden zkritizovala postup, který nestandardní výměny školitelů u studentů profesorů Jaroslava Čechury a Tomáše Petráčka.

Odbory KTF o situaci informovaly rektorku univerzity

O situaci na fakultě současné vedení zatím nejedná ani s místními odbory: „V návaznosti na veřejná prohlášení v médiích pana pověřeného proděkana, bych ráda uvedla, že s vedením KTF zatím nebyla domluvena žádná schůzka, základní organizace čeká na dodání písemných podkladů, které povedou k nápravným opatřením,“ napsala ve čtvrtek k situaci Michaela Falátková, která je předsedkyní odborové organizace na KTF. 

Odbory o problémech v rámci fakulty zatím informovaly rektorku Univerzity Karlovy Milenu Králíčkovou, i předsedu akademického senátu KTF Víta Vlnase. Mají totiž „podezření na pochybení dodržení standardních mechanismů a předpisů při reorganizaci fakultních pracovišť, která probíhá na fakultě bez vědomí Akademického senátu a projednání s odbory. Zaměstnanci jsou v současné chvíli přesouváni mezi odděleními (a to i fyzicky), některá oddělení mají být zrušena (např. vědecké oddělení).“ Podle Falátkové nelze obcházet ani univerzitní předpisy ani zákoník práce. Odbory zároveň kritizují i současnou situaci technicko-hospodářských pracovníků.

Ke kritice vedení KTF se přidaly i univerzitní odbory. Předsednictvo Koordinační odborové rady Univerzity Karlovy například odmítlo postup, jakým bylo projednána výpověď profesora Petráčka: „Je zcela nepřijatelné, aby byla předsedkyně postavena před hotovou věc a aby byl předem vyhotoven zápis z jednání, pod který se měla na místě podepsat.“

Fakultní odbory situaci konzultují s právníky. Pokud by se například prokázalo, že KTF jakožto zaměstnavatel porušil povinnost projednat s odborovou organizací záležitosti vyplývající ze zákoníku práce, dopustil by se přestupku. Za to hrozí od inspektorátu práce pokuta až do výše 200 tisíc korun.

 

O vyjádření k situaci jsme poprosili i proděkany KTF, na dotazy redakce ale nereagovali.


Aktualizace: V pátek 1. 9. KTF na svém webu zveřejnila toto prohlášení: „Ve čtvrtek 31. srpna se vedení KTF setkalo s rektorkou UK prof. Milenou Králíčkovou. Schůzka přinesla shodu v potřebnosti řešení vzniklé situace s doktorandy prof. Jaroslava Čechury a prof. Tomáše Petráčka. Fakulta chce doktorandům umožnit dokončení studia pod stávajícími školiteli. Aktuálně pro to hledá optimální řešení a usiluje o dohodu s oběma profesory. O konkrétní podobě budoucí spolupráce budeme jednat příští týden.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)