Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vedení KTF omezilo Petráčkovi vstup na pracoviště. Kdo bude učit jeho předmět stále není jasné

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 22. září 2023 21:04
Vedení KTF omezilo Petráčkovi vstup na pracoviště. Kdo bude učit jeho předmět stále není jasné

Proděkan KTF pro vědu Jakub Jinek
Autor: UPCE

Praha - Profesor Tomáš Petráček má od dnešního dne vedením Katolické teologické fakulty UK omezený přístup na pracoviště. Docházet tam může pouze v souvislosti s prací s doktorandy, vyplývá to z dokumentu, který historikovi včera při osobní schůzce předal proděkan pro vědu Jakub Jinek, který v současné době zastupuje nemocného děkana Vojtěcha Novotného. 

„Upozorňuji Vás, že jste oprávněn být přítomen na pracovišti na adrese Thákurova 3, Praha 6 pouze v bezprostřední souvislosti s výkonem činnosti školitele studentů doktorského studijního programu,“ stojí v dokumentu, který Petráček uveřejnil na svém facebookovém profilu a označil za „bizarní“. V úvodu textu je také zmíněno, že zaměstnavatel mu přestává přidělovat práci.

S profesorem Petráčkem ukončil děkan fakulty Vojtěch Novotný pracovní poměr 21. sprna a výpovědní lhůta mu vyprší k 31. říjnu tohoto roku. Novotný svoje rozhodnutí odůvodnil nadbytečností, „snížením stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce“ a finanční úsporou. Podle Petráčka je výpověď neplatná, za hlavní důvody děkanova postupu uvádí osobní antipatie a tlaky zevnitř církve. Svoje pochybnosti ohledně postupu fakulty v oblasti pracovněprávních vztahů vyjádřila i rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a rozhodla o vykonání interního auditu na KTF.

Postup proděkana Jinka ohledně včerejší schůzky kritizovala předsedkyně fakultních odborů Michaela Falátková, vadí jí netransparentnost: „Předmět schůzky nebyl předem specifikován, což považuji opět za netransparentní jednání ze strany zaměstnavatele, které může mít za následek dohady o předmětu schůzky vyvolávající zbytečnou paniku mezi zaměstnanci,“ uvedla.

Novotného na konci srpna podpořil pražský arcibiskup a velký kancléř Katolické teologické fakulty UK Jan Graubner, ve vyjádření uvedl, že přijímání a propouštění pracovníků fakulty patří mezi povinnosti děkana.

Petráčkův předmět odmítli učit již dva jeho kolegové, proděkan Jinek jim pohrozil okamžitým propuštěním 

V zimním semestru, který začíná již 1. října, měl profesor Petráček vyučovat předmět Církevní a obecné dějiny raného novověku. Podle informací magazínu Christnet.eu ale tento předmět odmítli převzít již dva zaměstnanci katedry církevních dějin a literární historie.

Vedení KTF omezilo Petráčkovi vstup na pracoviště. Kdo bude učit jeho předmět stále není jasné

Oznámení překážek v práci na straně zaměstnavatele
Autor: KTF

„Považoval jsem to za nekolegiální vůči propuštěnému prof. Petráčkovi,“ potvrdil své rozhodnutí pro Christnet.eu profesor Petr Kubín. Ten byl dříve vedoucím katedry, v této funkci ale musel skončit poté, co podle jeho slov odmítl tlak děkana na Petráčkovo odvolání.

„Byl jsem tehdy vedoucí katedry, na které působil profesor Petráček. Záhy po volbě za mnou přišel děkan s požadavkem, aby byl Petráček vyhozen. Docela hrubě na mě naléhal s tím, abych mu v tom asistoval a abych to provedl,“ uvedl Kubín pro Deník N. Důvodem nátlaku podle historika a pedagoga mimo jiné mělo být, že Petráček podpořil před dvěma roky při děkanské volbě Novotného protikandidáta Davida Vopřadu.

Předmět z podobného důvodu jako profesor Kubín odmítl vyučovat i současný vedoucí katedry Marek Šmíd, v e-mailu svým kolegům, který má magazín Christnet.eu k dispozici, napsal: „Dospěl jsem k závěru, že se jeho výuky ujmout nemohu, protože by tento krok byl chápán jako projev osobního nepřátelství vůči mému kolegovi.“

Kdo bude předmět nakonec v tomto semestru vyučovat, tak není jasné. „Zastupující proděkan zvažuje mé okamžité propuštění z pracovního poměru,“ doplňuje ke komplikované situaci profesor Kubín s poznámkou, že okamžitým propuštěním pohrozilo současné vedení fakulty i jeho kolegovi Šmídovi. Šmíd na zaslané dotazy nereagoval, stejně jako vedení fakulty.

Akademický senát bude řešit odvolání děkana

Současnou bouřlivou situaci bude příští týden řešit i akademický senát fakulty. Jedním z bodů jednání bude návrh na odvolání děkana. Ten podle Deníku N přednesl garant bakalářského oboru dějiny evropské kultury Miloš Sládek a někteří studenti v řadách senátorů. Již dříve k rezignaci současného vedení vyzvali studenti v petici, ve které pojmenovali pět problematických bodů, které „poškozují těžce vydobyté renomé fakulty, všech jejích pedagogů, zaměstnanců i studentů.“

Veřejné zasedání akademického senátu je naplánováno na středu 27. září od 14:00 v budově sídla fakulty v Thákurově ulici v Praze Dejvicích.

Ukončení spolupráce a dlouhodobé problémy fakulty

Petráčkovo propuštění vyvolalo celou řadu reakcí. Podle dopisu, který má redakce k dispozici, například historik umění Petr Macek okamžitě ukončil spolupráci s Ústavem dějin křesťanského umění.

„Jako dlouholetý učitel na Karlově univerzitě s velkým znepokojením a rozhořčením sleduji poslední aktivity fakulty, spojené s výpovědí profesora Tomáše Petráčka. Tento způsob jednání se mi jeví jako nehorázný, zásadně popírající veškeré univerzitní standardy. Navíc jsem osobně přesvědčen, že zásadně poškozuje renomé katolické církve jako celku. Vaše jednání se mi zdá být v naprostém protikladu s jasně formulovanými tezemi papeže Františka. Situace se mi dokonce jeví daleko vážnější než temné období spojené s problematickým vystupování děkana Václava Volfa v 90. letech minulého století.“ napsal Macek v dopise děkanovi, jehož kopii obdržela i rektorka univerzity Milena Králíčková a vedoucí Ústavu dějin křesťanského umění Vít Vlnas.

„Nejedná se pouze o vztah k jedné z Vašich (bývalých) nejvýraznějších vědeckých osobností. Ještě podstatnější je narušení práv studentů, kteří byli Vaším rozhodnutím těžce poškozeni. Práce s nimi musí být bezpodmínečnou prioritou jakékoli školy. Z těchto důvodů s okamžitou platností ukončuji spolupráci s KTF, protože s institucí těchto názorů a zejména takovéhoto způsobu jednání nechci být v žádném případě spojován,“ ukončuje historik umění Macek svůj  dopis. 

Již koncem srpna se rozhodli na svou funkci ve vědecké radě KTF z podobných důvodů rezignovat Jana Zapletalová z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a profesor Petr Kubín, který působí v rámci KTF na katedře církevních dějin a literární historie.

Tento týden Deník N v rozsáhlém článku popsal rozsáhlejší problémy, se kterými se fakulta potýká. Podle jejích současných i bývalých zaměstnanců si děkan počíná autokraticky, překračuje akademické svobody či využívá církevního tlaku. Dlouhodobě se podle nich snaží fakultu proměnit v prostředí souznící s postoji vedení katolické církve.


S prosbou o vyjádření jsme oslovili všechny proděkany KTF, na zaslané dotazy ale nereagovali.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)