Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní školy v Českých Budějovicích se do stávky nezapojily

Kraje: Jihočeský / kir / ČTK, red. / 28. listopadu 2023 15:41
Církevní školy v Českých Budějovicích se do stávky nezapojily

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

České Budějovice - Českobudějovické biskupské gymnázium se  do pondělí stávky nezapojilo, jak většina církevních škol v republice. Běžná výuka je také v českobudějovické základní škole na Rudolfovské třídě. Obě školy zřizuje českobudějovické biskupství. Právě to je důvod, proč nestávkovaly, řekl ČTK ředitel biskupského gymnázia Martin Maršík.

"Možná to někdo může chápat jako alibismus, ale my jsme financováni z jiných zdrojů. Proto normálně učíme. I když jeden učitel u nás na gymnáziu se ke stávce připojil," uvedl Maršík. Dodal, že standardní výuka byla na všech církevních školách.

Školy v Česku vyhlásily stávku kvůli státem zamýšlenému snížení počtu proplacených odučených hodin. Ředitelé by proto někde museli propustit některé učitele. Odbory také uváděly, že chtěly protestem zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Premíer Fiala ale označil důvody pro stávku jako neopodstatněné a často nepravdivé, argumentoval i zvyšením částky na školství o osm miliard v příštím roce.

V Česku funguje devět desítek církevních škol. U středních škol jde zhruba o tři procenta škol, u základních tvoří více než procento. Naprostá většina církevních škol v republice se hlásí ke křesťanskému zaměření a křesťanské etice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)