Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Některé mešity v Istanbulu mají sportovní instruktory a muži po modlitbách cvičí

Ze světa / / ČTK / 14. února 2024 9:59
Některé mešity v Istanbulu mají sportovní instruktory a muži po modlitbách cvičí

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Istanbul - Po odpolední modlitbě v několika mešitách v Istanbulu někteří jejich účastníci obracejí zrak od imáma ke sportovnímu instruktorovi a začínají cvičit. Jde o nový projekt, který funguje od ledna v 11 mešitách istanbulské čtvrti Bagcilar, jedné z nejhustěji obydlených. Informovala dnes agentura AFP.

Asi tři desítky účastníků polední a odpolední modlitby zůstávají o něco déle každý den, aby si zacvičili, řekl instruktor Fatih Yamanoglu. Podle něj jde často o starší muže ve věku přes 60 i 70 let, kteří necvičili už mnoho let.

Radost dělá tato novinka i místnímu imámovi Bülentovi Çinarovi, který je potěšen, že jeho mešita je víc než jen místem modliteb. A hodiny tělocviku navíc přitahují i věřící, kteří se obvykle modlí v sousedních čtvrtích. Podle imáma by bylo fajn, kdyby se takto cvičilo v dalších z celkem asi 90.000 mešit v Turecku.

Çinar také řekl, že je připraven i na ženskou sportovní instruktorku, aby se tato iniciativa mohla rozšířit i na ženské věřící. To plánuje i starosta čtvrti Bagcilar. Ženy se v Turecku modlí více doma než v mešitě, uvedla AFP.

Cvičení v mešitách označila za dobrý nápad i Serap Inalová z katedry fyzioterapie a rehabilitace na istanbulské univerzitě. "I když doporučila bych dělat tato cvičení spíše venku," dodala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)