Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Ukrajinské pravoslaví se má v polovině prosince sjednotit. Výsledek je kvůli Moskvě nejistý

Ze světa

Ukrajinské pravoslaví se má v polovině prosince sjednotit. Výsledek je kvůli Moskvě nejistý

ČTK / 6. 12. 2018 18:39

Ukrajinský prezident Petro Porošenko  oznámil, že v polovině prosince se v Kyjevě uskuteční církevní sněm, který má sjednotit všechny tři pravoslavné církve působící v zemi.

Ze světa

Před 75 lety bylo založeno katolické Hnutí fokoláre

ČTK, mn / 6. 12. 2018 18:42

Před 75 lety bylo založeno katolické Hnutí fokoláre Před 75 lety, 7. prosince 1943, založila Italka Ciara Lubichová v severoitalském Tridentu katolické Hnutí fokoláre. Jejím prvotním cílem tehdy bylo pomáhat bližním a nyní se snaží o "uspořádání lidské rodiny narušené násilím, sociální nerovností a kulturní nerovnováhou". Počátky hnutí sice leží v katolické církvi, ale rozšířilo se mezi křesťany po celém světě.

Domácí zpravodajství

Výzkum: Češi patří mezi nejméně religiózní v Evropě. K muslimům mají nejhorší vztah z celé EU

Vlastní zpráva / 6. 12. 2018 9:31

Výzkum: Češi patří mezi nejméně religiózní v Evropě. K muslimům mají nejhorší vztah z celé EU Češi, Dánové a Estonci jsou nejméně nábožensky založenými národy Evropy. V České republice a Dánsku se označuje za silně religiózní jen osm procent lidí. V čele žebříčku 34 zkoumaných zemí stojí Rumunsko, kde se za silně nábožensky založené považuje 55 procent obyvatel. Češi nejsou ani příliš tolerantní a z celé Evropské unie jsou nejvíce vyhranění vůči muslimům, ukazuje průzkum amerického institutu Pew Research Center.

Domácí zpravodajství

Lidovci vyzvali vládu, ať poskytne azyl advokátovi Asie Bibiové

ČTK / 4. 12. 2018 14:05

Lidovci vyzvali vládu, ať poskytne azyl advokátovi Asie Bibiové Lidovci vyzvali vládu, aby nabídla politický azyl pákistánskému právníkovi Saifu Mulúkovi, který uprchl ze země kvůli obavám o život poté, co hájil křesťanku Asiu Bibiovou obviněnou z urážky islámského proroka Mohameda. Česko by tak mělo dokázat, že v zahraniční politice obhajuje lidská práva, řekl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Domácí zpravodajství

Židovský svátek chanuka začal rozsvícením velkého svícnu. První adventní svíci zapálili křesťané

ČTK / 3. 12. 2018 0:46

Židovský svátek chanuka začal rozsvícením velkého svícnu. První adventní svíci zapálili křesťané Při příležitosti začátku osmidenního židovského svátku chanuka se dnes v centru Prahy rozsvítíla velká menora, tradiční svícen symbolizující judaismus. Ozdobí ho česká státní vlajka, jako připomínka letošního 100. výročí vzniku Československa. Akci pořádá pravidelně pražské Chabad Maharal Centre.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)