Jak Magazín ChristNet.eu informoval již v březnu, nesouhlasil litoměřický katolický biskup Koukl s vetem, které vznesl Velký kancléř Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy (KTF UK) kardinál Miloslav Vlk proti opětovné volbě prof. Wolfa děkanem této fakulty. Nyní se nám podařilo biskupův protestující dopis získat.

29. února 2000 vydalo Tiskové středisko České biskupské konference veto kardinála Vlka proti prof. Wolfovi. V něm se uvádí, že "po vzájemné konzultaci s biskupy České provincie...". Biskupové ale v postoji nebyli jednotní. Biskup Koukl zasílá tiskovému mluvčímu ČBK Danielu Hermanovi dopis, ve kterém protestuje proti tomu, jak bylo veto prezentováno. "Bylo to ohlášeno jako souhlasné stanovisko českých biskupů. Protože k nim patřím i já, protestuji proti tomuto vyjádření, protože já jsem k tomu souhlas nedal," uvádí se v dopise, který si můžete prohlédnout níže.

Kardinál Vlk přitom požádal biskupa Koukla, aby podepsal souhlas k vetu. Ten to ale odmítl už jenom proto, že podle něj neslyšel názor druhé strany.

"Veto nebylo prezentováno jako stanovisko "všech" biskupů české církevní provincie, ale že bylo vzneseno po konzultaci s biskupy teto provincie. To také byla pravda. Slovo "všech" nikde nezaznělo," uvedl k tomu pro Magazín ChristNet.eu tiskový mluvčí ČBK Daniel Herman. Proto podle něj nebylo třeba dementovat jakákoli tvrzení. "Matematicky vyjádřeno - s vetem jistě nesouhlasí alespoň jeden z českých biskupů," pokračuje Herman. "Na to má plné právo, ale na věci, že bylo s českými biskupy konzultováno, to nic nemění. Ostatně naprostá většina s ním souhlasí."

Zdá se navíc, že s vetem nesouhlasil minimálně ještě jeden biskup. Tomu by nasvědčovala i Hermanova slova, že s vetem souhlasila "jen" "naprostá většina" a ne všichni až na biskupa Koukla.

Magazín ChristNet.eu se pokusil oslovit i Litoměřické biskupství. To však na naše dotazy dosud nereagovalo.

Dopis biskupa Koukla vyjadřující jeho nesouhlas s vetem

Nabízíme vám dopis biskupa Koukla i ve větším rozlišení.