Rok starý případ kněze Františka Merty, obviněného z několika mravních deliktů, se dostane před soud nejspíše koncem července. Státní zástupkyně Magazínu ChristNet.eu řekla, že je v této souvislosti proti uzavřenému soudnímu jednání.

Ilustrační foto: Vězeň za mřížemi
Foto: Corbis

Upozornění: nejedná se o fotografii P. Františka Merty! Popisek ke každé fotografii v našich článcích získáte tak, že najedete kurzorem myši na fotografii. Popisek se vám zobrazí ve žlutém rámečku u fotografie.

Už tomu bude rok, co médii proběhla kauza katolického kněze Františka Merty, který čelí obvinění ze sexuálního obtěžování mládeže na Zlínsku a Kroměřížsku.

Začátkem dubna byl případ uzavřen vyšetřovateli a předán státní zástupkyni Janě Krajčové, která vypracovala žalobu. V ní je František Merta obviněn z ohrožování mravní výchovy mládeže, omezení osobní svobody a pohlavního zneužívaní, uvedla pro Magazínu ChristNet.eu Krajčová.

Začátkem května byla tato žaloba předána okresnímu soudu ve Zlíně, kde byl případ přidělen soudkyni Jitce Macháňové. Ta v  telefonickém rozhovoru pro Magazín ChristNet.eu uvedla, že ještě neví, zda nařídí hlavní líčení. "Více informací vám sdělím koncem července," odpověděla soudkyně Macháňová na otázku, kdy by mohlo proběhnout soudní jednání.

Nezodpovězenou otázkou zůstává to, zda případné soudní jednání bude otevřené nebo uzavřené pro veřejnost. Soudkyně Macháňová se v květnu pro deník Právo vyjádřila: "Vzhledem k charakteru trestné činnosti bude s velkou pravděpodobností neveřejné." To by přivítal i Václav Novák, který Magazínu ChristNet.eu řekl: "Ti kluci si už užili dost."

Možnost neveřejného jednání ale odmítá státní zástupkyně Jana Krajčová, která uvedla: "Nevidím žádný důvod, proč by měla být veřejnost vyloučena."

Snažili jsme se zjistit, kde se farář Merta v současné době nachází a co na vznesená obvinění říká olomoucký arcibiskup Jan Graubner. I přes opakovanou snahu se nám ho nepodařilo oslovit.

"Kněz František Merta pracuje na olomouckém arcibiskupství jako archivář," řekl Magazínu ChristNet.eu sekretář arcibiskupa Graubnera Petr Gatnar. Církev se podle církevního kodexu musí o každého kněze postarat. K obsahu žaloby Gatnar uvedl, že se k ní nemůže vyjádřit.