Zákon o církvích a náboženských společnostech, který v pátek schválila Poslanecká sněmovna, neplní podle zástupců nových náboženských směrů jejich představy o podmínkách případné registrace u státu. Katolíci jsou celkem s novým zákonem spokojeni.

Zástupcům nových náboženských směrů zejména vadí, že budou pro získání širších práv k působení ve společnosti potřebovat po deseti letech doložit 10 000 podpisů členů.

"Zákon, který byl navrhnut ministerstvem kultury jako "nový zákon" zlepšující podmínky vzniku a působení náboženských skupin, absolutně nesplnil očekávání některých náboženských uskupení v České republice, která se dosud nemohla registrovat kvůli vysokému počtu členů - 10 000 - nutných k registraci," řekl v pátek ČTK Jiří Voráček z takzvané Scientologické církve.

Nový zákon podle něj sice umožňuje získat právní subjektivitu jako církev již při 300 členech, ale neumožňuje prvních deset let získat "žádná další práva náležející k náboženských činnostem". Voráček v té souvislosti uvedl například právo na ochranu duchovního tajemství či možnost uzavírat církevní sňatky.

K podílu na vytváření nového církevního zákona řekl katolický kardinál Miroslav Vlk, že církve se na přípravě nepodílely příliš významně, neviděly ani kompletní text návrhu. Ministerstvo kultury sice zřídilo dvě komise, které však podle něj měly pouze poradní hlas. Zástupci církví zasedali v jedné z těchto komisí.

"Na jednotlivých jednáních, kterých nebylo mnoho, se však hovořilo jen o dílčích problémech a kompletní text návrhu zákona komisi předložen nebyl," sdělil český katolický primas ČTK v první reakci na přijetí zákona.

Generální vikář Pražské arcidiecéze Michael Slavík naproti tomu v rozhoru pro Českou televizi řekl, že k tomuto zákonu můžeme vzhlížet "s mírným optimismem".

O některých sporných bodech zákona jednali letos představitelé katolické církve podle kardinála i s premiérem Milošem Zemanem a v závěru pak církevní odborníci s pracovníky ministerstva kultury i s legislativní radou vlády. "Výsledný text těchto porad byl uspokojivý," konstatoval Vlk.

Dosavadní zákon o církvích z roku 1991 byl podle kardinála Vlka pro církve v podstatě vyhovující. "Problém tvořil pouze v něm stanovený census pro registraci nových církví, neboť stanovená kvóta deseti tisíc členů byla kritizována jako diskriminující i ze zahraničí. Kromě toho se ministerstvo kultury potýkalo i s dalším problémem, který chtělo řešit, a to s růstem sekt a nových náboženských hnutí," uvedl český katolický primas.