Lidovci nedrží dohody, řekl v první reakci na výsledky hlasování ministr kultury Pavel Dostál po projednání zákona o církvích v pátek 21. září. To ale razantně odmítají představitelé KDU-ČSL, kteří vytýkají zákonu o církvích mnoho chyb. Vyjádření obou stran přináší Magazín ChristNet.eu.

Při projednávání zákona o církvích v pátek 21. září vypukl spor mezi některými představiteli vládní ČSSD a opoziční KDU-ČSL. Jeho příčinou bylo to, že lidovci při hlasování v Poslanecké sněmovně nepodpořili vládní návrh zákona o církvích a náboženských společnostech.

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) dal v rozhovoru pro ČTK najevo, že na KDU-ČSL není při dodržování uzavřených dohod spolehnutí. To ale odmítl předseda lidovců Cyril Svoboda.

Lidovecký poslanec Jaromír Talíř pro agenturu ČTK řekl, že sněmovnou schválený zákon církve v řadě případů omezuje.

"Zužuje prostor pro vytváření vlastních právnických osob, nařizuje, jakým způsobem smějí církve užívat výtěžek z hospodaření, dále dává státu do rukou řadu možností, jak administrativním zásahem církve omezit či zrušit," vysvětlil Talíř, proč KDU-ČSL zákon nepodpořila.

Naopak Dostál byl se zákonem spokojen a označil ho za přijatelný. Připomněl, že se na jeho přípravě podílely dvě komise, kde byli zástupci všech registrovaných církví a představitelé politických stran.

Tuto informaci ale nepotvrdil kardinál Miroslav Vlk, který v první reakci na nový zákon řekl: "Na jednotlivých jednáních, kterých nebylo mnoho, se hovořilo jen o dílčích problémech a kompletní text návrhu zákona komisi předložen nebyl." Dostál dále vyjádřil své překvapení a vyděšení nad tím, že KDU-ČSL, která zákon nepodpořila, nedodržuje zásadní politické úmluvy.

"Možná chápu některé české politiky, kteří tvrdili po svých zkušenostech, když strana lidová zasedala ve vládě, že bohužel na ně není spolehnutí, pokud se týká dodržení úmluv," řekl Dostál.

Ministr Dostál se též vyjádřil k možnosti, že by senát této návrh zákona vrátil k opětovnému projednání Poslanecké sněmovně. "V nejhorším případě se to vrátí zpátky do sněmovny, ale při tom počtu, který hlasoval pro zákon, nebude problém, aby se ten zákon znovu potvrdil."

Pro zákon ve sněmovně hlasovalo 107 ze 172 přítomných poslanců.

Dostálově kritice oponoval Svoboda, který řekl, že jeho strana je spolehlivá. "Ministru Dostálovi jsem od samého začátku říkal, že jsem proti tomu zákonu z principu. Tento zákon vrací církve před to, co získaly po roce 1990. Upevňuje režim státu nad církvemi a náboženskými společnostmi a upevňuje pozici ministerstva (kultury)," uvedl.

Celý zákon pak označil za krok zpět a hlasování o předloze označil za "smluvně-opoziční".

Další články o této kauze:
Malé církve protestují proti zákonu o církvích