Český křesťanský internet zážívá v těchto dnech velkou změnu. Site Katolík.cz vystoupil 1. října 2001 ze sdružení ChristNet.eu, do kterého takřka dva roky patřil. "Důvodem jsou rozdílné názory na celkovou koncepci," vysvětluje odchod správce Katolík.cz Petr Handlar.

Katolík.cz stál na počátku vzniku projektu ChristNet.eu. V prosinci 1999, kdy Robert Němec přebíral projekty Getsemany a ChristNet a připravoval jejich přetvoření na ChristNet.eu, dohodl se s Petrem Handlarem, že se tehdy fungující projekt Katolická mládež (nejen) na jižní Moravě (dnes Katolík.cz) stane součástí Sítě ChristNet.eu. "Chtěli jsme tehdy spojit finanční, personální i marketingové síly," vysvětluje Němec důvod spojení. "Bylo mi jasné, že na českém křesťanském internetu má šanci uspět jenom jeden projekt. Proto jsem chtěl nabídnout uživatelům hned od počátku maximum, aby případná konkurence měla velmi těžkou pozici," dodává.

Síť ChristNet.eu pak měla formovat i ceny na českém křesťanském internetu. "Inzerentům jsme nabídli mnohem více denně shlédnutých stránek, nežli kdokoli jiný," říká Němec. Síť ChristNet.eu, složená z ChristNet.eu a Katolík.cz měla v posledních měsících kolem 5 000 přístupů denně.

Prezident ChristNet.eu Robert Němec však připouští, že se nikdy  plně nepodařilo integrovat oba projekty. "Zůstalo většinou jen u plánů," uznává. Na ChristNet.eu a Katolík.cz tak pracovaly dva odlišné týmy. Personální propojení bylo jen na úrovni představenstva, kdy Handlar byl 1. viceprezidentem sdružení ChristNet.eu.

"Do ChristNet.eu jsem přišel s tím, že navážeme na dřívější verzi ChristNet, tedy velký křesťanský portál s přehledným rozcestníkem na křesťanské stránky, hodnocením těchto stránek odbornou komisí, s přehledem akcí, zpravodajstvím, prohlášeními atd. Což se zúžilo de facto hlavně na Magazín ChristNet.eu," objasňuje opuštění sdružení ChristNet.eu Handlar. Podle něj současný trend nenasvědčuje změně.

Handlar se spolu se svým sitem vzdal i členství ve sdružení ChristNet.eu a rezignoval na svou funkci v představenstvu.

Němce ztráta Katolík.cz mrzí. "Katolík.cz má velkou potenci růstu, bylo to skvělé doplnění portfolia" hodnotí jej. "Nepodařilo se mi nikdy dokonale skloubit oba projekty. Chyba vznikla už při přípravě spojení, když jsme důsledně nedefinovali podmínky spojení. A když ani po dvou letech nedokážete poskytnout pořádnou materiální základnu ani jednomu z týmů, těžko vyloučíte, že někde nebudou vznikat  nespokojené nálady. Otázkou také je, zda byla u všech plná ochotna dokonale se integrovat do jednoho projektu."

Němec ale hodnotí uplynulá dvě roky spojení kladně. Sity se mohly navzájem propagovat a spojení také přinášelo finanční efekt. Vysoko pak vyzdvihuje, že k odchodu Katolík.cz dochází přátelskou cestou. "Abrahám a Lot se také jednoho dne museli rozdělit," dává příklad. 

Za celou dobu pracovali ve sdružení ChristNet.eu všichni zadarmo. Jenom dvěma autorům se jednou poskytla odměna. V ChristNet.eu nyní pracuje pět redaktorů, čtyři programátoři a tři další lidé. V Katolík.cz pracují čtyři lidé.

"Na osobní rovině ale zůstáváme dobrými přáteli," prohlašují svorně Němec i Handlar.

Zda však nyní ChristNet.eu připraví některé funkce, které má Katolík.cz a ChristNet.eu nemá, není dosud jisté. "ChristNet.eu čeká hodně velká změna. Představenstvo by o ní mělo rozhodnout během října," naznačuje Němec plány do budoucna.

Katolík.cz zůstane podle Handlarových slov obsahově stejný jako doposud. Jako první novinka by mělo být zasílání liturgických čtení a dalších věcí do e-mailových schránek nebo na mobil.

Více informací poskytnou:

Robert Němec
prezident ChristNet.eu
e-mail: nemec@christnet.eu
telefon: 0608 888 310

Petr Handlar
správce Katolík.cz
e-mail: handlar@katolik.cz