Katolická teologická fakulta UK uzavře pro příští rok nejspíše své brány studentům kvůli špatné kvalitě svých programů. Ministerstvo školství jí nejspíše odebere všechny doktorantské programy, akreditaci oboru Učitel náboženství a všechny pravomoce svěří rektorovi UK. Teologická fakulta UK tak s největší pravděpodobností nebude nejspíše moci udělovat diplomy.  

Akreditační komise ministerstva školství navrhne ministrovi Eduardu Zemanovi, aby omezil výuku některých oborů na Katolické teologické fakultě Karlovy univerzity (dále KTF).

 "Akreditační komise shledala, že situace je opravdu velice špatná a že ve studijních programech fakulta nevyhovuje ani minimálním požadavkům na akreditaci," řekl dnes Českému rozhlasu rektor univerzity Ivan Wilhelm. "Situace se nemění ani o milimetr. S fakultou jsem měl desítky jednání, výsledek je prakticky nula," poznamenal rektor. 

Jak řekl Magazínu ChristNet.eu ředitel odboru vysokých škol Ing. Josef Beneš, kvalita programů na této fakultě je nevyhovující. KTF tak hrozí odebrání všech doktorantských programů či odejmutí akreditace oboru Učitel náboženství.

Beneš podotkl, že odebrání akreditace je tak otázkou času, protože ministerstvo se stanoviskem akreditační komise většinou řídí. V praxi to bude znamenat, že fakulta nebude moci přijímat nové žáky do magisterského studia, současní studenti nebudou moct na škole složit státní zkoušky a získat titul. Pokud ministr Zeman přijme doporučení, nebude možné poskytovat na provoz fakulty prostředky ze státního rozpočtu.

 Ředitel Beneš ale dále podotkl, že akreditační komise vyjádřila stanovisko, že pokud dojde na KTF k personálním změnám, je možné, že tato nejstarší fakulta Karlovy univerzity bude existovat. „Snahou ministerstva je uvést věci na pravou míru, aby studenti této fakulty nebyli znevýhodněni,“ řekl Magazínu ChristNet.eu Beneš.

Situaci na katolické teologické fakultě kritizuje již řadu let vedení univerzity i církevní kruhy. Univerzitě se nelíbí, že průměrný věk docentů na fakultě přesahuje 67 let, že počet učitelů je nedostatečný a že fakulta má od roku 1990 prakticky stejný styl výuky.

Mluvčí ČBK Daniel Herman včera informoval, že katolický biskup Dominik Duka, navržený na jaře Vatikánem na mimořádného administrátora fakulty, jmenován do této funkce nebyl.  "Návrh nebyl akceptován a vzhledem k tomu Duka rezignoval z funkce vicekancléře školy," řekl mluvčí.

Podle Hermana je pravděpodobné, že se bude pracovat na tom, aby byla katolická fakulta obrozena, ale samozřejmě se zcela novým vedením, aby nebyla "ghettem".

 "Totální krach, ke kterému ji dosavadní vedení dovedla, není vinou fakulty jako takové, ale konkrétních osob - ultrakonzervativních sil, které se ujaly kontroly fakulty a jejích akademických orgánů," připomněl mluvčí.

Další informace o situaci na KTF UK najdete v v druhém článku a v našem aktuálním zpravodajství

Na obsahu tohoto článku se spolupodílela agentura ČTK.