Dvojí hlasování fakultního senátu ve prospěch určitých zájmů, pouze čtyři habilitovaní pedagogové, obory uzavřené laikům, znemožněný přístup žen a špatná či téměř žádná spolupráce s kancléřem Miloslavem Vlkem, to jsou problémy KTF UK, které v současné době vyplouvají na povrh mezinárodního skandálu kolem této fakulty.

Zájmem české katolické církve je, aby její teologická fakulta existovala v rámci Univerzity Karlovy - ovšem bez ultrakonzervativních sil, které fakultu posledních 11 let kontrolují. ČTK to včera řekl mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Podpořil tak návrh akreditační komise ministerstva školství, která doporučuje ministru Eduardu Zemanovi odejmout škole kvůli jejímu setrvávání na principech izolace některá oprávnění potřebná k výuce.

Situaci na katolické teologické fakultě kritizuje již řadu let vedení univerzity i církevní kruhy. Univerzitě se nelíbí, že průměrný věk docentů na fakultě přesahuje 67 let, že počet učitelů je nedostatečný a že fakulta má od roku 1990 prakticky stejný styl výuky.

Kongregace katolické výchovy ve Vatikánu se zabývala pražskou teologií již loni, kdy kardinál Miloslav Vlk vetoval opětovné zvolení tehdejšího děkana Václava Wolfa. Rektor UK Ivan Wilhelm veto respektoval a Wolfa do funkce nejmenoval. Wolf nevpouštěl podle církve na fakultu v 90. letech "čerstvý vzduch", nespolupracoval s hierarchií, uzavíral církev do ghetta a porušoval některé normy.

Směřování fakulty podle dostupných informací nadále ovlivňuje někdejší děkan Václav Wolf, kvůli jehož vyhraněné konzervativní orientaci spor kolem školy před několika lety vyšel na veřejnost.

"Děkan Jaroslav Polc fakultu pod kontrolou neměl a nemá," konstatoval Herman v rozhovoru pro ČTK. "Je v zájmu církve, aby tato fakulta byla plně kompatibilní s životem na univerzitě a aby současně odpovídala normám pro katolické vysoké školství stanoveným příslušnou kongregací v Římě," dodal.

"Totální krach, ke kterému ji dosavadní vedení dovedlo, není vinou fakulty jako takové, ale konkrétních osob, které se ujaly kontroly fakulty a jejích akademických orgánů," připomněl mluvčí.

Praktiky zdejšího fakultního senátu nemají v historii České republiky obdoby. Fakultní senát prý mnohdy něco schválil a senátoři se normálně rozešli. Po určité době se obvolali určití lidé z akademického senátu fakulty (byla to většinou pedagogická část senátu), kteří předchozí ustanovení zrušili a protože měli většinu, tak schválili ustanovení nové. Magazínu ChristNet.eu to sdělil dobře informovaný zdroj z AS UK.

Dne 31.října 2001 skončil mandát akademickému senátu KFT, který schválil stanovy senátu, které ale nebyly schváleny AS UK kvůli „“hrubým“ nedostatkům. Takže v současné době nemá fakulta přijaté žádné předpisy, podle kterých by proběhly volby do tohoto fakultního orgánu.

Další informace o situaci na KTF UK najdete v druhém článku a v našem aktuálním zpravodajství

Na obsahu tohoto článku se spolupodílela agentura ČTK.