K úspěchu reformy Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy by podle teologa Ivana Štampacha byla potřebná proměna mentality většiny studentů a učitelů fakulty, ne pouhé zásahy shora. Ministerstvo školství po dlouholeté krizi školy, pramenící z její uzavřenosti, svěřilo v polovině prosince kompetence k řízení fakulty rektorovi Ivanu Wilhelmovi.

Kněz Štampach, který v 90. letech musel z této školy kvůli své liberálnější reformní otevřenosti odejít a který později přestoupil z římskokatolické do starokatolické církve, se však obává, že po předání iniciativy zpět do rukou akademické obci bude znovu zvolen senát a pak i děkan podle dosavadní linie.

Rektor chce obměnit pedagogy a změnit principy přijímacího řízení i náplň výuky. "Instituční změny nic nevyřeší," řekl dnes ČTK Ivan Štampach. Mýlí se totiž podle něj ti, kdo situaci vidí tak, že je akademická obec nějak znásilňována vedením fakulty.

"Studenti vnímají reprezentanta reformních snah, kardinála Miloslava Vlka, jako chladného, od jejich života vzdáleného církevního byrokrata, který nemá o ně skutečný zájem. Představitele ultrakonzervativního křídla profesora Václava Wolfa vnímají jako člověka laskavého, zdvořilého, se smyslem pro humor. Vidí v něm oběť intrik," uvedl Štampach.

Mluvčí biskupské konference Daniel Herman ČTK řekl, že kardinál Vlk při řešení situace na katolické fakultě s rektorem úzce spolupracuje. "Doufáme, že se podaří sestavit pedagogický tým schopný fakultu obnovit," uvedl Herman.

Štampach si však nemyslí, že by současná opatření k něčemu vedla. "Budou to jen kosmetické úpravy. Obávám se, že buď se vše vrátí do starých kolejí, nebo bude muset rektor - už ne ve shodě s biskupy - vyloučit fakultu z univerzity," upozornil.

Katolická církev má zájem, aby fakulta odpovídala zákonům, univerzitním normám i mezinárodním církevním předpisům. Měla by i nadále působit v rámci univerzity - ovšem podle Hermana "bez konzervativních sil, které školu posledních 11 let kontrolují".

"Na financování samostatného církevního semináře s přidruženým bohosloveckým učilištěm asi římskokatolické církvi chybí síly. Odeslat studenty na seminář a na fakultu do Olomouce by také nebylo schůdným řešením, protože by se narazilo na prostorové kapacity obou institucí," uvedl Štampach.

Pražská fakulta mimo jiné do prezenčního studia dosud přijímala jen kandidáty kněžství. Další nedostatky a celková izolace fakulty vedly ministerstvo školství k odejmutí a pozastavení některých oprávnění k výuce. Vedení fakulty v čele s dlouholetým kontroverzním děkanem Wolfem je kvůli způsobu výuky ve sporu s univerzitou, s Vlkem i Vatikánem již několik let. Děkan Jaroslav Polc neměl podle Hermana nyní školu pod kontrolou.