Patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. považuje za nepřípustné, aby papež navštívil v současné době Rusko. Ačkoli ruský prezident Vladimir Putin dal před svou cestou do Polska najevo, že je ochoten "každou chvíli" pozvat Jana Pavla II. do Moskvy, hlava ruské pravoslavné církve je přesvědčena, že zatím to je vyloučeno.

"Jsem připraven jej (papeže) pozvat každou chvíli. Papež však sám chce, aby jeho cesta do Moskvy byla plnohodnotná a spojená se vztahy s pravoslavnou církví. To však bohužel nezávisí na mně," uvedl Putin v rozhovoru pro polský list Gazeta Wyborcza.

Alexij II. řekl, že papežova návštěva v Rusku teď není možná, "neboť na území Ruska pokračuje náboženská expanze". Patriarcha je přesvědčen, že "katolíci se snaží obrátit na svou víru lidi, kteří byli pokřtěni a vyrostli v pravoslaví".

"I kdyby se návštěva za těchto podmínek uskutečnila, pak mé setkání s papežem je vyloučené," řekl. Putin, který má celkem dobré vztahy s Alexijem, přitom polským novinářům řekl, že si papeže velmi váží. "Možná se vám to bude zdát nečekané, nebo snad i přirozené, ale my cítíme dokonce hrdost na to, že jeden z představitelů slovanských národů se stal papežem. Je to Polák a to nás zvlášť těší," řekl.

Podle představitele pravoslavné církve se plnohodnotná návštěva papeže v Rusku nemůže uskutečnit, dokud se nezlepší vztahy mezi oběma církvemi. Návštěva by prý "nevedla k ničemu dobrému", pokud by byla pouze politická. Ruská pravoslavná církev poukazuje na to, že je třeba vyřešit záležitosti kolem "misionářské činnosti katolíků" v Rusku a také problémy s postavením řeckokatolické církve na Ukrajině.

V ruském tisku se v minulých dnech objevily informace, podle nichž patriarcha Alexij II. je vážně nemocen. Nezúčastnil se totiž několika akcí, kde byl předem ohlášen.

Podle listu Kommersant 73letý duchovní trpí ischemickou nemocí srdce a překonal několik infarktů. Několikrát údajně na veřejnosti omdlel, dokonce při bohoslužbách. Četné liturgie, které odsloužil při pravoslavných svátcích, jej prý vyčerpaly. Zjevně v reakci na spekulace tisku se však patriarcha ve středu objevil Krestovozdviženském klášteře poblíž Moskvy a navštívil dětskou nemocnici. Otázka na zdravotní stav jej zjevně podráždila a nervózně odpověděl, že je zcela zdravý.

"Byl jsem pouze u zubaře. Copak nemohu zajít k zubaři," zeptal se nevrle dotěrného novináře.

Patriarchův mluvčí Vsevolod Čaplin ovšem zároveň tvrdil, že patriarcha v minulých dnech žádné lékaře nenavštěvoval.