Tříkrálová sbírka pořádaná počátkem ledna katolickou církví vynesla letos více než 32 miliónů korun vybraných do pokladniček. Celostátní akci uspořádalo již podruhé Sdružení Česká katolická charita. Nejštědřejší byli podle organizátorů lidé na Uherskobrodsku, kde se vybral více než milión korun.

"Předpokládáme, že celkový výtěžek by mohl přesáhnout 35 miliónů korun," řekl dnes ČTK generální sekretář České katolické charity Jaroslav Kopřiva, který považuje sbírku za velmi úspěšnou. "Jsme spokojeni a jsme vděčni dárcům, že takto ocenili naši práci - je to ta nejlepší odpověď na spekulace o užitečnosti či neužitečnosti naší organizace pro společnost," dodal.

Skutečný výnos sbírky, včetně peněz zaslaných přímo na účet, bude však znám až za několik týdnů, upozornil dnes mluvčí charity Jan Oulík. Už první odhady hovořily o tom, že sbírka letos přinese zřejmě více peněz než loni, kdy se vybralo téměř 32 miliónů korun.

Nejvíce peněz lidé dali v olomoucké diecézi s 1,4 miliónu obyvatel, a to 9,9 miliónu korun. S kasičkami tam vyšlo do ulic a po domácnostech na 2400 skupinek, převážně dětí.

V brněnské diecézi římskokatolické církve po rozpečetění 1544 kasiček napočítali organizátoři 6,7 miliónu vybraných korun. V ostravsko-opavské diecézi vybralo 1200 skupin 6,1 miliónu korun.

Nejméně štědří byli podle Oulíka lidé v severních Čechách - litoměřická katolická diecéze má 1,4 miliónu obyvatel, ale výnos sbírky činí jen půl miliónu korun. Pokladniček bylo v oběhu 120.

Obětaví byli občané v Čechách na území královéhradecké diecéze, kde dali koledníkům 4,5 miliónu korun. V západních a v jižních Čechách a v Praze přesáhly součty vybraných peněz milión korun - plzeňská diecéze ohlásila 1,72 miliónu Kč, pražská arcidiecéze 1,48 miliónu korun a českobudějovická diecéze s 800.000 obyvatel 1,06 miliónu korun.

"Myslím, že u nás začíná vznikat tradice koledování pro potřebné," uvedl generální sekretář České katolické charity Jaroslav Kopřiva s poukazem na Německo a Rakousko, kde tříkráloví koledníci vybírají peníze pro pomoc chudým již řadu let. V ČR se uskutečnila Tříkrálová sbírka v celostátním měřítku podruhé.

Charita měla letos v oběhu téměř 8000 zapečetěných kasiček, vybírání se účastnilo na 30.000 lidí. Lidé podle Kopřivy raději dávají do pokladniček; ostatními formami posílají méně peněz.

Sbírka finančně podpoří desítky sociálně-zdravotních projektů na místní úrovni. Příspěvky zasílané složenkami nebo přes internet, stejně jako všechny prostředky z pokladniček, jdou na společné konto. Odtamtud bude sedmdesát procent peněz vráceno zpět do míst, kde byly vykoledovány. Zbytek je určen k financování velkých projektů, na humanitární pomoc do zahraničí a na režii sbírky.

Václav Keprt, ředitel Charity v Zábřehu, tvrdí, že v pokladničkách rok od roku přibývá bankovek a ubývá drobných mincí. "Svědčí to o tom, že lidé vzali sbírku vážně," domnívá se. Někteří z oslovených byli ovšem podle svědectví koledujících naopak velmi nedůvěřiví.

Děti poctivě obcházely domácnosti i tam, kde bylo zrovna až 28 stupňů mrazu, zejména na severní Moravě a ve Slezsku. "Při koledování samozřejmě nebyla nouze ani o úsměvné příhody," uvedl Oulík. Jedné skupině charitních koledníků například věnoval majitel řeznictví místo peněz dvě šišky salámu.