Pražská katolická arcidiecéze má dalšího pomocného biskupa, salesiána Karla Herbsta. Jmenoval ho ve Vatikánu papež Jan Pavel II. V Praze to dnes oznámil apoštolský nuncius arcibiskup Erwin Josef Ender. Herbst byl jmenován na místo Jiřího Paďoura, který přebírá správu českobudějovické diecéze.

Osmapadesátiletý kněz Herbst měl dnes v poledne převzít v Praze jmenovací dekret, ale aktu nebyl osobně přítomen. Herbst je členem kongregace salesiánů Dona Boska, získal zkušenosti v práci s mládeží. Na přelomu 70. a 80. let byl s nynějším kardinálem Miloslavem Vlkem čističem výkladních skříni.

"Návrh na to, aby se Karel Herbst stal biskupem, jsem podal, protože znám jeho kvality a schopnosti, ne proto, že jsme spolu pracovali," řekl ČTK pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. Pronásledování v době komunismu je podle něj známkou, že jde o člověka věrného církvi a svému povolání, ochotného dát za to vše ostatní. "A navíc - mládež je budoucností církve. Mít mezi biskupy specialistu pro mládež je perspektivní rozhodnutí," poznamenal Vlk.

Na biskupa má být Herbst vysvěcen 6. dubna v katedrále sv. Víta. Pražským světícím biskupem bude spolu s Václavem Malým, někdejším disidentem. Pražské biskupství naopak zřejmě opustí pomocný biskup Jaroslav Škarvada, který již v roce 1999, když dovršil věk 75 let, požádal papeže o uvolnění z funkce. Dá se předpokládat, že Vatikán nyní jeho žádost přijme. "Novému členu našeho biskupského týmu přeji, aby zůstal i pod biskupskou mitrou Kájou," řekl dnes Vlk.

Tlumočil Herbstův výrok, že přijmout biskupský úřad je nejtěžší úkol jeho života. "Nebyly však argumenty, aby řekl papeži ne, musel proto říci ano," konstatoval kardinál. Vlk podle řádu církve podal Vatikánu návrh tří jmen. Vybraný biskup se ujme úřadu, až předloží jmenovací dekret a složí přísahu věrnosti a vyznání víry.

Karel Herbst se narodil 6.11.1943 v Praze. Celé dětství prožil ve farnosti sv. Cyrila a Metoděje v Praze–Karlíně. V roce 1960 se vyučil elektromechanikem elektrických lokomotiv. V lokomotivním depu Praha–střed opravoval lokomotivy do roku 1967. Vojenskou službu absolvoval v letech 1963-65. Při zaměstnání dálkově maturoval na gymnáziu v Praze (Přípotoční) v roce 1967.

Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích absolvoval v letech 1968–73. Jáhenské svěcení přijal od litoměřického biskupa kardinála Štěpána Trochty v červenci 1972. Na kněze byl vysvěcen apoštolským administrátorem pražské arcidiecéze biskupem Františkem Tomáškem roce 1973. Po vysvěcení působil jako farní vikář (kaplan) nejprve v Mariánských Lázních (1973-74) a na Svaté Hoře u Příbrami (1974-75). Zde mu byl komunistickými úřady odebrán tzv. "státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti".

Mezitím se Karel Herbst seznámil se salesiány Dona Bosca (SDB) a tajně se připravoval na vstup do jejich kongregace. Od února 1975 do srpna 1986 pracoval u podniku "Úklid" jako čistič výkladních skříní, mj. také s dnešním kardinálem Miloslavem Vlkem. 11.9.1976 složil doživotní sliby jako salesián Dona Bosca. Až do roku 1986 pracoval s mládeží, především formou "chaloupkového" apoštolátu. V září 1986 mu byl vrácen tzv. státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti a do roku 1989 působil jako administrátor (duchovní správce) ve Starém Sedlišti na okrese Tachov. Do září 1990 ještě působil jako administrátor ve Všetatech.

Po roce 1990 se Herbst zapojil v Praze do obnoveného oficiálního života salesiánů, spolupracoval v diecézi při formaci mládeže a v letech 1997 až 2000 byl takzvaným spirituálem v kněžském semináři.

Od září 2000 je administrátorem v salesiánské komunitě ve Fryštáku na Moravě.

Na tomto članku se spolupodilely agentury ČTK a TS ČBK